Hlavní obsah

Festival skončil, české filmy neuspěly

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Nizozemský film Blázni režiséra Martina Koolhovena a dánský snímek Jednou budem dál Nielse Ardena Opleva získaly hlavní ceny Zlatý střevíček za nejlepší hrané filmy na 46. Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež, který v pátek vyvrcholil předáním cen ve Zlíně.

Článek

V soutěži dále uspěli mimo jiné filmaři z Číny a Ruska či animátoři z Maďarska. Naopak ani jednu z 16 cen nezískala česká tvorba. Na poslední chvíli ze soutěže vypadly tři tituly v sekci Visegrádu, které stáhli tvůrci na protest proti neschválení novely zákona o kinematografii. Českou tvorbu tak v hlavní soutěži nakonec reprezentovali jen divácky oblíbení Rafťáci a Anděl Páně.

"České filmy neuspěly asi hlavně proto, že byly spíše pro obecné diváctvo, ne speciálně pro dětské. Byly komerčnější," konstatoval předseda mezinárodní poroty pro hraný film Rock Demers. Neuspěly ani animované snímky. "Nebyly to filmy pro kina, ale večerníčkové seriály. Tím byly prostě jiné," uvedl člen poroty pro animované filmy Edgar Dutka. Obě udílené ceny v kategorii animovaných filmů získali maďarští tvůrci.

U vítězných filmů naopak porotci nešetřili chválou. "Film Blázni se nás dotkl tématem i celkovou kvalitou včetně hereckých výkonů. U titulu Jednou budem dál jsme byli ohromeni emocemi, které v nás vyvolal. Tvůrcům se do něj podařilo přenést zprávu o tom, jak je důležité stát si za tím, čemu věříme," vysvětlil Rock Demers.

"K pátečnímu poledni festivalové projekce ve Zlíně i okolních městech navštívilo 54 500 diváků," konstatoval ředitel festivalu Petr Koliha.

Zlín během festivalu hostil nejen známé české filmové tvůrce, ale i zahraniční hvězdy, poslední den se na festivalu objevil herecký představitel seriálového komisaře Schimanského Götze Georgeho a ruský herec Olega Tabakova. Součástí doprovodného festivalového programu byla v pátek již devátá aukce filmových klapek, jejíž výtěžek je určen studentům zlínské filmové školy na jejich projekty. Například klapka Zdeňka Milera, na níž je zachycen Krteček s Bratry v triku, se prodala za 80 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám