Hlavní obsah

Na premiéru Stoppardova Rock´N' Rollu pojede i Havel

Za účasti bývalého českého prezidenta Václava Havla bude mít 14. června v Londýně oficiální premiéru nová hra britského dramatika českého původu Toma Stopparda Rock 'N' Roll. Hru uvede příští rok také pražské Národní divadlo. Václav Havel hru od autora, který je jeho přítelem, již obdržel a právě ji čte, takže na ni podle jeho tajemníka Jakuba Hladíka ještě nemůže vyjádřit názor.

Článek

Britská kritika očekává, že hra v režii Trevora Nunna a s Brianem Coxem, Sinead Cusackovou, Rufusem Sewellesm, Nicole Ansariovou a dalšími v klíčových rolích bude jedním z vrcholů letní divadelní sezony. I když prvních několik týdnů se bude hrát v divadle Royal Court, pro které ji Stoppard napsal a které ji dostalo k letošnímu 50. výročí. 22. července se hra přesune do londýnského West Endu. Tam ji zařadilo na program divadlo Duke of York.

Rock'n Roll využívá historie Československa zhruba od období "pražského jara" v roce 1968 po sametovou revoluci roku 1989, ale z dvojí perspektivy československých disidentů a anglického levicového intelektuála. Těží z dramatického rozdílu mezi až idylickým vývojem v Anglii a zcela opačnou situací v Československu, kde se rokenrolová skupina stala symbolem odporu vůči komunistickému režimu.

Podle uměleckého ředitele divadla Royal Court Iana Ricksona se hra zabývá historií levice, cenzurou, rockovou hudbou a identitou. Stoppard , který se před 68 lety narodil ve Zlíně jako Tomáš Straüssler, loni řekl, že se chce podílet na historii prestižního divadla, "než to zabalí". "V hledišti Royal Court jsem strávil některé z nejlepších večerů posledních 40 let. Nechci spadnout pod autobus, dokud nebudu mít na tomto jevišti hru," dodal.

Rodina utíkala před nacisty

Stoppardova rodina utekla před nacisty až do Singapuru. Když toto město přepadli a dobyli Japonci, byl jeho otec zabit. Jeho matka, která s rodinou před japonským útokem odešla do Indie, se později provdala za Kennetha Stopparda, který byl majorem v britské armádě.

Po válce se rodina přestěhovala do Anglie. Stoppard napřed působil jako novinář a pak se přes divadelní kritiku v polovině 60. let minulého století sám stal divadelním autorem. Jeho hry uvedla Královská Shakespearova společnost, BBC, anglické Národní divadlo a další scény. Za scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare získal filmového Oscara. Podle nedávné a nepotvrzené zprávy deníku Daily Mail mu producenti filmů o Jamesi Bondovi navrhli, aby napsal scénář k dalšímu dílu po Casino Royal.

Loni v únoru měla v pražském Divadle na Vinohradech premiéru jeho hra To pravé. Začátkem května měla v Národním divadle premiéru jeho hra Arkádie. Obě hry se hrály nebo hrají také na dalších českých scénách.

V dobách pronásledování disidentů v Československu se Stoppard snažil upozorňovat na jejich osud. Nadace Charty 77 proto jeho jménem pojmenovala svou cenu, která oceňuje literární díla českých autorů, mezi nimiž byli v posledních letech anglista Martin Hilský, literární vědec Jiří Opelík, jazykovědec Václav Jamek a geolog Václav Cílek. 

Reklama

Související témata:

Související články

Cena Toma Stopparda putuje k Václavu Cílkovi

Geolog Václav Cílek je prvním nositelem ceny Toma Stopparda, která se teoreticky nezabývá literaturou. Cenu udělovanou Nadací Charty 77 za rok 2004 převzal...

Výběr článků

Načítám