Hlavní obsah

Matisyahu mluví s Bohem v jazyce reggae

Novinky, Stanislav Dvořák

Židovský reggae zpěvák a rapper Matisyahu Miller byl přinejmenším v USA docela velkou hvězdou už začátkem roku 2005. U nás ale jeho debut Shake off the Dust nikdy oficiálně nevyšel, stejně jako vynikající Live At Stubbs. Nyní se v nabídce Sony BMG objevilo jeho nové album Youth.

Článek

Youth není čisté reggae, deska je "zabalena" ve velmi moderním zvuku ovlivněném umírněnými hiphopovými prvky i popovou zpěvností a R´n B. Matisyahu určitě neposrádá cit pro melodii a není to žádný primitivní rapper s přisprostlými texty. Stejně jako ve starších písničkách používá i zde kombinaci éterického, vysoko posazeného zpěvu beze slov a regéčkového rapování, kterým chce šířit své duchovní poselství. Zdá se však, že trochu zvolnil tempo.

K tvrdším riffům sahá Matisyahu výjimečně, i když kytar se zcela nezříká. Např. skladba Youth má poměrně razantní nástup. Naopak na akustickou kytaru brnká v posmutnělé What I am Fighting For, jakoby trochu vzpomínal na Marleyho Redemption Song. Hitové ambice má určitě písnička Jerusalem, chytlavý song v houpavém tempu s refrénem, který uvítá i středoproudové publikum. Na závěr si Matisyahu přichystal lehce předělanou svižnou píseň King Without a Crown, která ho na počátku jeho kariéry hodně proslavila. Deska Youth sice nezastíní Matisyahovu předchozí tvorbu, ale pořád je to velmi příjemná záležitost.

Videoklip King Without a crown najdete zde

Matisyahu: Youth, Sony BMG 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám