Hlavní obsah

Nové knihy - Mario Puzo, J. M. Simmel či Henry David Thoreau

Z knižních novinek tohoto týdne vás chceme upozornit na vydání poslední knihy Maria Puza Omerta, na  román J. M. Simmela Na jaře zazpívá skřivan naposledy či na detektivní příběh Beverly Connorové Tajemství oběšenců.

Článek

Mario Puzo: Omerta

Americký spisovatel Mario Puzzo se ve svých románech, z nichž nejznámější je Kmotr,  věnoval hlavně prostředí italsko-amerického podsvětí a organizovanému zločinu. Do této kategorie patří i jeho poslední dokončený román Omerta z roku 1999.

Tradiční mafie jako organizace se rozpadá. Silné osobnosti v čele "rodin" na Sicílii a v Americe odcházejí na odpočinek či umírají. FBI slaví úspěchy a nikdo neví, co bude dál. Najdou mocní a neúprosní mafiánští bossové své následníky? Objeví se někdo, kdo bude ctít dávné tradice omerty, zákona mlčení a nesmlouvavě se vyrovná s nepřáteli?

Knižní klub, váz., 320 str., 199 Kč

Johannes Mario Simmel: Na jaře zazpívá skřivan naposledy

Johannes Mario Simmel je autorem více než třiceti společenskokritických románů, z nichž mezi nejvýznamnější patří Láska je jen slovo, Všichni lidé bratry jsou či Aféra Niny B.  

Joschka Zinner, zkušený filmový producent, zainteresuje tým německých vědců a novinářů, aby natočili varovný dokument o světových ekologických katastrofách. Jako komentátora se těmto nadšencům podaří získat slavného a úspěšného spisovatele Philipa Gillese, který žije již dlouhá léta v ústraní na venkově. Celý tým odlétá do USA a Brazílie, aby natočil otřesné snímky o krajině zdevastované blízkostí jaderné elektrárny a o ničení deštných pralesů.

Ikar, váz., 520 str., 299 Kč

Beverly Connorová: Tajemství oběšenců

V sérii poutavých detektivních příběhů Beverly Connorové je hlavní hrdinou forenzní antropoložka Diana Fallonová.

Blízko Dianiny nové forenzní laboratoře v Georgii objeví průzkumná četa geodetů tři těla visící z větví stromů na osamoceném místě v lese. Skandální případ vyvolá zájem médií, zneklidní místní obyvatele a podnítí hrůznou hru mezi vrahem a Dianou. Začíná podivnými e-maily a zneklidňujícími telefonáty a přechází v nebezpečné osobní pátrání, přičemž každá bizarní stopa přivádí Dianu blíž k bezcitné zradě a zoufalé chlapské touze po spravedlnosti - a odplatě.

BBart, překlad Šárka Kociánová, 320str., váz., 199 Kč

Doris Glücková: Umlčená

Příběh ženy, která byla dlouhá léta provdaná za spolupracovníka bin Ladina, aniž by to věděla. Od roku 2001 je chráněna jako svědek a žije pod cizím jménem.

Aby mohl Egypťan Omar zůstat v Německu, požádá o ruku jednatřicetiletou Doris. Manželství je zpočátku šťastné, ale po vypuknutí války v bývalé Jugoslávii začíná Omar docházet do mešity, stýká se s muslimy a postupně obrátí na islám i Doris. Když v roce 1994 odjedou do Bosny, Omar omezuje její osobní svobodu ještě víc. Nutí ji zahalovat se, zakazuje jí vycházet ven, mluvit před muži a když neuposlechne, tak ji bije. Doris ho neopustí ani poté, co si přivedl druhou manželku. Když však zjistí, že muž pracuje pro bin Ladina, vše oznámí německým úřadům

Klokan, váz., 246 str., 199 Kč 

Henry David Thoreau: Walden aneb Život v lesích

Henry David Thoreau, příslušník amerického transcendentalistického hnutí, je autorem obsáhlých deníkových zápisků a řady esejistických textů inspirovaných úvahami o vztahu člověka a přírody i praxí života v ní.

Thoreauova dnes již legendární zpráva o dvouletém pobytu ve vlastnoručně postaveném srubu v lesích poblíž massachusettského Concordu, jež se již dávno zapsala do dějin americké literatury a myšlení jako jedinečný záznam úvah o ekonomické soběstačnosti, dobrovolné skromnosti a sepětí člověka a přírody jako základu životního stylu, neztrácí ani sto padesát let po svém vzniku svou aktuálnost. Právem je řazena mezi první moderní texty zamýšlející se nad vztahem civilizace a světa přírody.

Paseka, překlad Josef Schwarz, 308 str., 269 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám