Hlavní obsah

Premiéry - Všechno nejlepší a Satan přichází

Tento týden má premiéru nová česká komedie Všechno nejlepší, film o posledních dnech Boženy Němcové A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu a dvě pásma animovaných filmů Ráj a Ryan. S předstihem informujeme o premiéře Satan přichází, která je uvedena netradičně na úterý se satanským datem 6. 6. 2006.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Všechno nejlepší

Všechno nejlepší je pokus o komedii ze současnosti o tom, co všechno se může stát, když si chcete pořádně užít narozeniny. Hlavní role ztvárnili Viktor Preiss a Jan Dolanský.

Pražský taxikář Jarda má dnes narozeniny a chce si je opravdu pořádně užít. Všechno má pěkně naplánované a pod kontrolou - tak jako zatím všechno v životě. S každým vyjde, všechno zařídí, všichni jsou s ním spokojení. Jarda se prostě vyzná. Má skvělou manželku, krásný byt, pohodovou práci, novou milenku a spoustu dobrých známostí. Jenže právě dnes nabere do auta konzervativního a zásadového důchodce, který mu během jediného dne dokáže rozložit celý život.

Všechno nejlepší, Česká republika 2006, 100 min., české znění, režie: Martin Kotík, hrají: Jan Dolanský a Viktor Preiss, Pavel Zedníček, Tomáš Matonoha, Tereza Kostková, Vendula Křížová, Jana Hlaváčová, Jana Štěpánková...

Satan přichází

Před třiceti lety byl natočen slavný horor Satan přichází s Gregory Peckem v hlavní roli. Toto úterý 6. 6. 2006 přichází do kin jeho remake, kde si hlavní roli zahrál Liev Schreiber, Mia Farrowová hraje chůvu malého Damiena.

Robert Thorn, zkušený americký diplomat, má vážné starosti. Jeho žena Kathryn právě prodělala komplikovaný porod a zatím ještě neví, že během něj dítě zemřelo. Thorn, který je nenadálou ztrátou zdrcen, o ni má velké obavy - v minulosti potratila již dvakrát a tato zpráva jí jistě vezme poslední zbytky naděje. Nemocniční kněz, otec Spiletto, Thornovi ukáže jiné dítě, které se narodilo té noci a jehož matka zemřela při porodu. Přemluví jej, aby si nemluvně vzal - Kathryn se nikdy nedozví pravdu a syn, kterému dali jméno Damien, bude vyrůstat jako jejich vlastní.

Po přestěhování celé rodiny do Velké Británie se začínají okolo nyní již pětiletého Damiena objevovat silně znepokojivé věci: Na oslavě jeho narozenin se oběsí chůva, Thorn je důrazně varován záhadným knězem, výlet dětí do zoo vyvrcholí šíleným chaosem, Damien během návštěvy kostela propadá hysterii a rozmazané pohyby na sérii fotografií jsou předzvěstí šokujících úmrtí. Pak ale tragédie udeří ještě blíže a Thorna čeká odhalení děsivé pravdy: Damien není obyčejné dítě, ale ztělesněný Antikrist, jehož příchod byl již dlouho očekáván. Aby zabránil nevýslovnému teroru, který svět v případě dokonání Satanova díla čeká, odhodlá se Thorn učinit hrůznou oběť...

The Omen, USA 2006, 110 min.,  české titulky, režie: John Moore, hrají:  Mia Farrowová, Julia Stilesová, Liev Schreiber, David Thewlis...

A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu

Film Dagmar Knöpfelové popisuje poslední dny věhlasné české spisovatelky Boženy Němcové, která se v polovině 19. století svým životním stylem vymykala ze zažitých společenských zvyklostí. 

Intimní snímek natočený podle posledních drásavých dopisů, které Božena Němcová adresovala z Litomyšle svým přátelům a dětem. Uchýlila se tam po rozchodu s manželem, aby konečně byla samostatná a mohla psát. Zároveň však věděla, že její nemoc postupuje a na všechno je už pozdě. Film není oslavným životopisem spisovatelky ani příběhem českého národního obrození, představuje nový, moderní pohled na Němcovou jako na světovou osobnost formátu Virginie Woolfové či Fridy Kahlo. Je to portrét ženy, která za právo být sama sebou bojovala proti společenským konvencím, lidské malosti a někdy i sama proti sobě.

Durch diese Nacht sehe ich keinen einzigen Stern, Německo 2005, 109 min., české titulky, režie: Dagmar Knöpfel, hrají: Corinna Harfouchová, Bolek Polívka, Petr Forman, Ondřej Vetchý, Anna Polívková, Taťána Fischerová, Libuše Geprtová... 

Ráj

Ráj je pásmo nejvýznamnějších kanadských animovaných filmů 70. a 80. let určené dětem.

Kocourek se vrátil

Komediální animovaný snímek vychází ze sto let staré stejnojmenné lidové písně. Starý pan Johnson se stále zuřivěji snaží zbavit malého žlutého kocoura, který ne a ne zmizet.

The Cat Came Back/Le chat colla, Kanada 1988, 7 min., české titulky, režie a animace: Cordell Barker, hlas: Richard Condie

Balablok

Slavný český animátor zábavným způsobem karikuje lidskou tendenci dávat přednost násilí před rozumem. Konflikt je zjednodušen na elementární rozměry a tvary: protivníky  představují pouze kostky a koule. To, proč bojují a co se stane po jejich bitvě, trefně a vtipně paroduje naši povahu. Alegorický snímek si vystačí beze slov.

Balablok, Kanada 1972,  7 min., režie: Břetislav Pojar, animace: Břetislav Pojar, Francine Desbiensová, Clorinda Warnyová

Hrad z písku

Hrad z pískuBezeslovná bajka se skvělým humorem a kouzlem vypráví o Sandmanovi a o bytůstkách, které vytváří z písku. Pod jeho vedením postaví hrad a oslavují dokončení svého nového domova, leč náhle je překvapí nevítaný "host". Zafouká vítr a hrad se sesype. Autor nechává otevřený prostor pro nejrůznější interpretace.

Le Château de sable/The Sand Castle, Kanada 1977,  13 min., režie: Co Hoedeman

Ráj

RájVe filmu, který vypráví o krásném ptáku ve zlaté klícce, se na Oscara dvakrát nominovaný režisér Ishu Patel vrací k práci s tradičním akvarelem, která je zkombinovaná s komplikovanou animační technikou.

Paradise/Paradis, Kanada 1984,  15 min., režie: Ishu Patel, Animace: Ishu Patel, George Ungar

Ryan

Ryan je pásmo nejvýznamnějších kanadských animovaných filmů  posledních třicet let určených pro dospělejší publikum než Ráj.

Podivní vetřelci

Roger a Doris žijí klidným životem, dokud nejsou jedné noci probuzeni příchodem podivného návštěvníka. Je to dítě - splnění jejich snů. Malý tvoreček však brzy převezme velení a uvrhne dům do zmatku. Život tak, jak jej pár znal, je nenávratně pryč. Nyní jsou rodina - a je to noční můra!

 

Strange Invaders, Kanada 2001, 8 min., české titulky, režie a animace: Cordell Barker, hlasy: Cordell Barker, Jennifer Torranceová, Jackson Barker

Bobovy narozeniny

Neočekávané narozeninové večírky mohou být riskantní. Zvláště, když je oslavenci čtyřicet let. Margaret plánuje oslavu pro svého muže Boba, ale podcení náhlý dopad středního věku na jeho náladu... Vtipný a neobvyklý portrét životem dokonale otráveného zubaře, jenž se vyrovnává se svou životní krizí.

Bob's Birthday/L'anniversaire de Bob, Kanada 1993, 12 min., české titulky,  režie: Alison Snowdenová, David Fine, animace: Alison Snowdenová, David Fine, Janet Perlmanová, hlasy: Andy Hamilton, Harry Enfield, Alison Snowdenová

Ryan

Snímek je poctou kanadskému animátorovi Ryanu Larkinovi, který před třiceti lety vytvořil jedny z nejvlivnějších filmů své doby, dnes však žije z podpory a žebrá v centru Montrealu. Ve snímku slyšíme skrze pokroucené, odhmotněné a 3D technikou vytvořené postavy hlas Larkina i lidí, kteří jej znali. Ručně animovaný snímek dosahuje téměř "psychologického realismu".

Ryan, Kanada 2004, 14 min., české titulky, režie: Chris Landreth, animace: Robb Denovan, Sebastian Kapijimpanga, Paul Kohut, Jeff Panko, hlasy: Derek Lamb, Chris Landreth, Ryan Larkin, Felicity Fanjoyová

Klobouk

Film je drsnou niternou zkušeností. Diváci přímo fyzicky sdílí bolest exotické tanečnice, jejíž tělo je odhaleno a jejíž duše je poskvrněna. Klobouk na hlavě zákazníka jí totiž připomene muže, jenž ji v dětství znesvětil...

Režisérka rychlými tahy vrhá černý inkoust na bílý papír, přičemž vznikají i skvrny. Jen na papíře, nebo hlavně na duši?

Le Chapeau/The Hat, Kanada 2000, 6 min., režie a animace: Michle Cournoyerová

Křup

Rychlý industriální rozvoj Québeku je nahlížen z pohledu jedné obyčejné houpací židle. Snímek, který hýří impresionistickými barvami, doprovází hudba, na které se podílela proslulá kanadská folklorní skupina Le Rve du Diable.

Crac!, Kanada 1980, 15 min., režie: Frédéric Back

Reklama

Výběr článků

Načítám