Hlavní obsah

Filmový festival ve Zlíně nakonec zruší jen část projekce

Právo, Novinky, Lucie Klímová, Lucie Straková
ZLÍN

Začátek 46. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež provázejí zmatky, protože řada filmařů na protest stáhly některé snímky z programu, protože nebyla přijata novela zákona o kinematografii Uvedeno nebude ani animované Fimfárum 2, které mělo festival zahájit. Část tvůrců ale nakonec rozhodla projekce nerušit, aby na protest nedoplatily děti.

Článek

"Nechceme být obviňováni z toho, že si bereme dětské diváky jako rukojmí", uvedl v prohlášení režisér Rafťáků Karel Janák. "Chceme jen upozornit veřejnost  na situaci, do které politici dostali český film."

Producenti filmu Fimfárum 2 Martin Vandas a Aurel Klimt ale potvrdili, že se snímek nebude uvádět na pondělním slavnostním zahájení festivalu. "Festival se koná aktuálně poté, co parlamentem neprošla novela zákona o kinematografii. Hájíme tak oficiální stanovisko Asociace filmových producentů v audiovizi, jedná se o kolektivní rozhodnutí," uvedl Martin Vandas. Stejně tak zrušil obě dvě projekce filmu Štěstí  producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ. U dalších filmů budou zrušeny večerní a noční projekce, na které děti nechodí.

Ministrovi se forma protestu nelíbí

Ministr kultury Vítězslav Jandák v neděli řekl v diskusním pořadu Sedmička televize Nova, že se mu protest nelíbí: "Forma jejich protestu mi nepřipadá adekvátní situaci: stahováním filmů z programu Zlínského festivalu budou totiž postiženy jen děti."

Producenti Vratislav Šlajer (Žralok v hlavě), Čestmír Kopecký (Sluneční stát) a Karla Stojáková (Restart) odhlásili filmy ze soutěžních sekcí, ale s ohledem na diváky se filmy budou promítat podle programu.

Projekce filmů Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, Jak se krotí krokodýli, Panic je nanic a Anděl páně zůstávají beze změny. Podle původního programu uvidí diváci i Rafťáky, ačkoliv jejich producent Adam Dvořák chtěl původně ponechat pouze dvě projekce pro handicapované děti.

Tvůrci nechtějí soutěžit

Přestože soutěžní filmy Anděl páně a Rafťáci, za kterými stojí Česká televize a Nova, potvrdily festivalu účast v soutěži, tvůrci s tím nesouhlasí. "Nechci aby můj film byl součástí zpochybnitelné soutěže. Přebírat jakoukoliv cenu by mě pak vůbec netěšilo", řekl Jiří Strach, režisér filmu Anděl páně.

Na jejich stranu se postavil i režisér Karel Smyczek, který přijede převzít Uznání za celoživotní dílo. "Léta se hledá systém, rozebírají se různé modely, které fungují jinde v Evropě. Tady byl jeden na stole. Jistě měl svá úskalí, ale dával naději. Bohužel se z něho opět stalo politikum." Filmový festival poté začal v neděli večer v Městském divadle komponovaným večerem na téma - 70 let ve Zlíně. Vystoupily osobnosti spojené se zlínskými ateliéry, Filharmonie Bohuslava Martinů představila několika ukázkami filmového skladatele Zdeňka Lišku. Diváci měli možnost vidět i první reklamy, animované filmy a dokumenty z dílny studia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám