Hlavní obsah

V Praze se představí Current 93

PRAHA

V Praze vystoupí tuto sobotu vůbec poprvé legendární skupina Current 93 vedená Davidem Tibetem, jež se pohybuje na pomezí industriálu, apokalyptického folku a zvukových koláží. Hrát bude v kostele svatého Šimona a Judy, kde se kromě ní představí ještě britský projekt Pantaleimon a avantgardní harfistka Baby Dee.

Článek

Current 93 vedený Davidem Tibetem se v Praze představí v devítičlenném obsazení a v jejich instrumentáři se objeví housle, kytary, violoncello, harfa i flétna a perkuse. Soubor v roce 1982 začínal s industriálem okořeněným šamanskými rytmy, po odchodu Johna Balance ke Coil a Fritze Haamna k mateřským 23 Skidoo, se ale pojetí proměnilo. Pod Tibetovým vedením a za přispění Stevena Stapletona z Nurse With Wound se orientoval více na poklidnější, avšak neméně hlubokou a a podivnou hudbu okořeněnou neobvyklými zvuky. Velkou roli v ní hrály akustické nástroje. Tibet v polovině 80 let stál u zrodu apokalyptického folku, který kombinuje písničkářství se zvukovými experimenty industriálu.

Do Prahy skupina přijíždí při příležitosti turné k novému albu Black Ships Ate The Sk. Na jeho vzniku se podíleli dlouholetý Tibetův spolupracovník  Michael Cashmorem, Ben Chasny z projektu Six Organs Of Admittance, Steven Stapleton z Nurse With Wound a cellista John Contreras. Zpívali na něm mimo jiné i Marc Almond a Cosey Fanni Tutti z Throbbing Gristle. Interpretují různé verze hymnu Charlese Wesleye Idumea z roku 1793.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám