Hlavní obsah

Unikátní Projekt 100 zahájil film Jana Němce

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiéra autorského filmu režiséra Jana Němce Noční hovory s matkou odstartovala ve středu večer v pražském kině Aero již devátý ročník putovní přehlídky Projekt 100. Jako každoročně nabídne divákům desítku filmů, z nichž některé se kultovními již staly, jiné tuto ambici teprve chovají. Organizátorem je opět Jiří Králík

Foto: Pavel Reichard

Sám bůh vína Bakchus vedl dražbu unikátních nápojů při vinobraní na hradě Lokti.

Článek

Klasika stříbrného plátna

Slavný Felliniho Amarcord (A´m´ arcord znamená vzpomínám) se zapsal do paměti mnohem širšího publika než většina Felliniho děl. Bizarní postavy, jejich komické i poetické historky, nostalgie vzpomínek na mládí, prožité v přímořském městečku, ožívají ve skvělém humoru, pod nímž se skrývá tragika fašistické Itálie 30. let.

Michelangelo Antonioni natočil svou Zvětšeninu ve Velké Británii v roce 1966 a vytvořil v ní nejen nadčasové podobenství o světě, ale zároveň báječně zachytil magickou a dodnes vzývanou atmosféru bájných šedesátých let.

Další velké jméno Luis Buňuel a Mléčná dráha. Sarkastický pohled na církevní praxi je obsažen v epizodách dvou tuláků, putujících z Paříže do španělského Santiaga de Compostela. Film Brazil považuje sám jeho tvůrce Terry Gilliam za svoje nejlepší dílo už proto, že je značně poznamenán poetikou Monty Pythonů. Intelektuální grotesku natočil ve stylu okázalé sci-fi a současně v tradicích anglické komedie.

Rozšířený Amadeus. A Apokalypsa?

Amadea netřeba představovat, Projekt 100 uvádí novou režisérskou verzi slavného díla Miloše Formana. Diváci se bohužel prozatím nedočkají nové režisérské verze od Francis Ford Coppola. Jeho Apokalypsu v novém kabátě, rozšířeném o některé už tehdy natočené, ale nezařazené scény, totiž zastavily problémy s distribučními právy.  Organizátoři proto museli na poslední chvíli přehlídku doplnit. "Náhradníkem" se stala restaurovaný film Diktátor Charlese Chaplina, který měl v říjnu premiéru ve Francii. Nutné je ještě zmínit jednu úpravu programu, která se týká slovenské části přehlídky. Na Slovensku totiž Formanova Amadea nahradí snímek Aki Kaurismäkiho Muž bez minulosti.

Novinky

Novinkou mezi filmy Projektu 100 je Naqoyqatsi z roku 2002, završení trilogie Godfreye Reggioa a Philipa Glasse o temných stránkách moderní civilizace. První dva Powaqqatsi a Koyaanisqatsi byly uvedeny v rámci Projektu 100 v zimě 1995.

Korejský režisér Kim Ki-duk je znám jako tvůrce filmů, které jsou stejně obdivované jako nenáviděné podle toho, kdo se na ně dívá. Stejné tu patrně bude i s Ostrovem: nic pro slabé nervy a žaludek.

A nakonec je tu něco pro fanoušky dánského režiséra Larse von Triera a vyznavače manifestu Dogma film Idioti má podtitul ´kontroverzní opus natočený idiotem o idiotech a pro idioty´. Máte-li tento druh komunikace s tvůrci rádi, určitě si to užijete.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám