Hlavní obsah

Mezi ploty jde o víc než divadlo a hudbu

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jubilejní patnáctý ročník festivalu Mezi ploty vyvrcholí tento víkend dvoudenním programem v areálu Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, kde vystoupí na 150 souborů.

Článek

"Před 15 lety jsme se rozhodli zbourat mýtus o věznici zvané psychiatrická léčebna. Víte, kolik lidí se zbytečně dotkne drog, alkoholu a tají své onemocnění ve strachu před rodinou a kamarády? A kolik jich zbytečně končí svůj život sebevraždou?" říká Robert Kozler, ředitel festivalu, který chce změnit pohled na psychická onemocnění.

Ze skromného festiválku vyrostla akce, kterou letos podpoří bez nároku na honorář více než 150 divadelních souborů, kapel, hudebníků, herců, výtvarníků, kteří předvedou své umění v oblasti činohry, loutkového divadla, pantomimy, pohybového divadla, divadla pro děti i dospělé, hudebních žánrů, výtvarných dílen. Přístup do areálu mají děti, rodiče i prarodiče, doma nemusí zůstat ani domácí mazlíčci. Všichni jsou vítáni.

"Myslím, že pomyslné hradby blázince se prolomily. Od prvního ročníku, kdy na festival přišlo zhruba 300 lidí, to bylo loni už 30 tisíc, podle výzkumu agentury STEM jsme dnes na čelních místech návštěvnosti," konstatuje s uspokojením Kozler.

Během víkendu se venku i uvnitř bohnické léčebny představí Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus s představením Ivánku, kamaráde, Divadlo Na tahu s Havlovou Žebráckou operou, Divadlo v Dlouhé s politickou loutkárnou Standa má problém, VOSTO5, Minor, Bílé divadlo z Ostravy, kapely Laura a její tygři, Priessnitz, Sto zvířat, Vypsaná fixa, Lenka Dusilová, Miro Žbirka, Jan Burian, Karel Plíhal a mnoho dalších renomovaných osobností i souborů. Začátky představení jsou ve 13.00, podrobnosti o programu, organizaci i dopravě do Bohnic na www.meziploty.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám