Hlavní obsah

Schell, Schimanski a Jen počkej!

Poprvé bez svého letitého prezidenta Vítězslava Jandáka, zato letos s hercem Maximilianem Schellem, komisařem Schimanským či oscarovým animátorem českého původu Janem Pinkavou se rozjede 46. ročník zlínského festivalu. Ten začíná v neděli 28. května a potrvá až do soboty 3. června. V čele stojí dosavadní umělecký šéf Petr Koliha, který si poprvé vyzkouší, jaké to je zahájit z pódia přehlídku.

Článek

"Filmový festival ve Zlíně promítá filmy pro děti, a ne o dětech," připomíná Koliha. Filmová přehlídka s druhým největším rozpočtem u nás je mezi veřejností známá svým doprovodným programem pro postižené či handicapované děti, stejně jako dětským publikem, které sem přijede ze škol z celé republiky. Rok od roku se podle slov jeho uměleckého šéfa snaží zkvalitnit svůj filmový program i lákat velké filmové hvězdy.

U nás nejznámějším hostem letošního ročníku ve Zlíně bude paradoxně animovaná postava. Alexej Kotěnočkin přiveze na festival novou řadu kresleného seriálu Jen počkej!, ve kterém pokračuje v díle svého otce Alexandra Kotěnočkina. Čeští diváci tak uvidí nové honičky a dobrodružství hladového vlka a mazaného zajíce.

Sarajevo, Lenin a Dürrenmatt

Největší hereckou hvězdou bude ale švýcarský herec a filmař Maximilian Schell, který si poprvé vydobyl mezinárodní renomé za roli v americké filmové rekonstrukci Norimberský proces (1961). Schell byl několikrát nominován na Oscara, zároveň ztělesnil řadu charakterních postav, například pana K. v americkém přepisu Kafkova Zámku (1971). U nás jsme jej mohli vidět ve známém koprodukčním Atentátu v Sarajevu (1975), který byl vyroben s československou účastí. Hrál i v americkém televizním filmu Stalin (1992), který natočil český filmař Ivan Passer, dokonce v něm dal podobu samotnému Leninovi.

Ve filmové historii je už zapsán jako autor brilantního přepisu Dürrenmattovy hry Soudce a jeho kat (1975), své sestře, jinak také slavné herečce, věnoval vzpomínkový dokument Maria, moje sestra (2002).

Další polda ve Zlíně

"Pokračujeme v tradici, s níž vozíme na festival představitele komisařů televizních seriálů. Letos konečně přijede u nás velmi známý Götz George, který hrál komisaře Schimanského," potvrzuje Koliha. "S ním přichází na přehlídku, nadneseně řečeno, přehledný svět zákona a pravidel," dodává umělecký ředitel.

Georgeho pamatujeme z trochu drsnějších detektivek, které musel řešit svalovec ve své typické bundě, s knírem a chlapáckým úsměvem. Popravdě řečeno, Schimanski patřil k policajtům, kteří se vždy pohybovali málem sami na hraně zákona, co se týče jejich metod vyšetřování. Za pozornost stojí, že Götz George bude navždy zapsán v paměti milovníků Vinnetoua a mayovek jako krasavec Fred Engel z filmového Pokladu na stříbrném jezeře.

Festival ozdobí řada především českých hereckých hvězd a celebrit z domácích luhů a hájů, které si údajně pochvalují, že ve Zlíně se nedělají rozdíly mezi VIP hvězdou ze západu a domácí televizní star. Uznání za celoživotní dílo získá ve stále relativně mladém věku domácí filmař Karel Smyczek, který se zapsal do historie hlavně filmem Housata.

Retrospektivy budou věnovány například zesnulému filmaři Otu Kovalovi, autorovi pohádky Kočičí princ, a velikánu našeho dětského filmu Josefu Pinkavovi. V rámci Dnů ruské kinematografie se představí tvorba slavného animátora Jurije Norštejna a jeho nezapomenutelné podobenství života Pohádka pohádek.

Rakouské fórum představí 30. května tvorbu našich jižních sousedů, kteří nejenom produkují světová jména, filmu jako je Michael Haneke, ale také točí filmy pro děti. Vedle toho dojde i na řadu koncertů, na zlínských pódiích se vystřídají kapely November 2nd, Monkey Business nebo Fru Fru.

Ve středu 31. května proběhne koncertní Večer naděje, její výtěžek věnuje nadace Venduly Svobodové Kapka naděje dětským oddělením Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a uherskohradišťské nemocnici. Festival vyvrcholí 2. června závěrečným galavečerem, při němž dojde v přímém přenosu České televize k předání cen. Večer bude moderovat Milan Lasica, jenž vystřídá Vojtu Kotka a Jiřího Mádla, kteří se vyřádili na červeném koberci loni. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám