Hlavní obsah

Premiéry - X-Men: Poslední vzdor, Tráva, Jediná noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru čtyři filmy. Třetí pokračování adaptace komixu X Men: Poslední vzdor, dětská pohádková komedie Kouzelná chůva Nanny McPhee, komediální muzikál Tráva a francouzský thriller Jediná noc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

X-Men: Poslední vzdor

X-Men: Poslední vzdor je třetí a zatím poslední adaptací slavného komiksu o mutantských superhrdinech X-Menech. S tímto dílem se změnil režisér a Bryana Singera, který mezitím natočil Superman se vrací, nahradil Brett Ratner (Když se setmí, Červený drak)

Zápletkou filmu je vynález léku, který dokáže proměnit mutanty v obyčejné lidské bytosti. Mutanti mají poprvé možnost zvolit si svou budoucnost: buď si mohou zachovat svou výjimečnost, která je však příčinou jejich izolace a odcizení od ostatních, nebo se svých schopností vzdát a stát se normálními lidmi. Protichůdné názory vůdců mutantů Charlese Xaviera, který hlásá toleranci, a Magneta, podle nějž přežívají jen ti nejsilnější, jsou podrobeny poslední zkoušce - rozpoutají válku, která má všechny války definitivně ukončit.

Ve filmu se znovu objevují nejen všechny důležité postavy z předchozích pokračování, ale připojila se řada nových. Například Beast, který je nejen velmi nadaný a inteligentní genetik, ale také mutant. Mutant přezdívaný Angel dokáže létat díky svým křídlům. K dalším novým mutantům patří Callisto, jíž citlivé smysly umožňují najít ostatní mutanty a zjistit, jakými schopnostmi disponují; Multiple Man dokáže vytvářet fyzické kopie sebe sama; Leech dokáže schopnosti ostatních oslabit.

X-Men: The Last Stand,  USA 2006, 104 min., český dabing, režie: Brett Ratner, hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berryová, Famke Janssen, Rebecca Romijn-Stamosová...

Kouzelná chůva Nanny McPhee

Scénář k rozverné pohádkové komedii Kouzelná chůva Nanny McPhee napsala známá britská herečka Emma Thompsonová, která je také držitelkou Oscara za scénář k filmu Rozum a cit.

Sedm rozpustilých Brownovic dětí, které s důmyslnou rafinovaností vyhnaly z domu sedmnáct chův, zdaleka není jedinou starostí ovdovělého pana Browna. Krachujícího majitele pohřebního ústavu drží nad vodou jenom štědré příspěvky jeho panovačné tety Adelaide, která je ovšem rozhodnutá svůj finanční kohoutek zavřít, pokud se pan Brown do měsíce znovu neožení.

Zoufalí muži dělají zoufalé věci, a tak když jeho zlatíčka zvlášť brutálním způsobem zlikvidují sedmnáctou chůvu, najme si pečovatelku nejtěžšího kalibru - Nanny McPhee. Dáma, která vzhledem připomíná mladší sestru Erbenovy Polednice si začne okamžitě sjednávat pořádek, když špinavé triky dětí, které doposud skvěle fungovaly, s pomocí čar a kouzel obrací proti nim. Ještě kdyby tak dokázala pomoci panu Brownovi zvládnout nápor vdavekchtivých semetrik a vybrat si tu pravou, která by ho milovala a přitom zvládla náročnou prověrku jeho dětí...

Nanny McPhee, Velká Británie 2005, 99 min., český dabing, režie: Kirk Jones, hrají: Colin Firth, Emma Thompsoován, Kelly Macdonaldová, Angela Lansburyová, Imelda Stauntonová... 

Tráva

Tráva je televizní adaptací muzikálové parodie dnes již klasického osvětového filmu Reefer Madness z roku 1936 proti užívání marihuany.

Film se odehrává v malém americkém městě roku 1936, v době, kdy se mládež začala pohupovat na vlnách marihuanového opojení. Rodiče středoškoláků jsou pozváni do posluchárny místní školy, aby vyslechli přednášku lektora o šokující drogové zkáze, která se šíří mezi studenty. Lektor se fanaticky snaží přesvědčit rodiče o restriktivních opatřeních, která se musí podniknout dříve, než staré dobré Spojené státy podlehnou hrozbě odporné marihuany. Jeden šluk trávy přece vyvolává v člověku manickou energii, sexuální nespoutanost a šílenství!

Reefer Madness, USA/Německo 2005, 109 min., české titulky, režie: Andy Fickman, hrají: Kristen Bellová, Christian Campbell, Neve Campbellová, Alan Cumming...

Jediná noc

Milostný thriller režiséra Xaviera Giannoliho vypráví o lásce mladíka k dívce trpící náměsíčností.

Julien se nově přestěhoval se svou přítelkyní Cécile do pařížské čtvrti a pracuje v noci jako technik ve známé pařížské videotéce. Jednou v noci, když se vrací domů, uvidí přes sklo z chodby domu bosou a zraněnou dívku, která mokne v dešti, oblečená jen v noční košili. Vypadá, jako by potřebovala pomoct, ale dřív, než Julien může zasáhnout, dívka zmizí do noci. Druhého dne potká tutéž dívku, Gabrielle, která je však sebevědomá a elegantní. Julien ženu stále sleduje, až zjistí, že bydlí naproti němu, s malým synkem a přítelem Luisem a postupně pochopí, že Gabrielle trpí náměsíčností. Z instinktivní přitažlivosti se postupně rodí "šílená láska"...

Une Aventure, Francie / Belgie 2004,  100 min., české titulky, režie: Xavier Giannoli, hrají: Nicolas Duvauchelle, Ludivine Sagnierová, Bruno Todeschini, Florence Loiretová, Estelle Vincentová, Barbet Schroeder... 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám