Hlavní obsah

Přijedou Soyinka i Cunningham

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 4. června začne setkáním s nigerijským dramatikem Wole Soyinkou, který získal v roce 1986 jako první africký autor Nobelovu cenu za literaturu, Festival spisovatelů Praha.

Článek

"Pro Soyinku je spravedlnost první zásadou lidskosti. Toto téma máme v kostech od druhé světové války," řekl prezident festivalu Michael March s narážkou na motto Arthura Millera "Není život bez ideálů". "Festival je věnován mladým lidem a těm je třeba ukázat, že ideály existují a že stojí za to se obětovat," dodal.

Kromě Soyinky se ve dnech 4. až 7. června zúčastní programů v Divadle Minor v pražské Vodičkově ulici na 30 spisovatelů a moderátorů. Budou to mj. Michael Cunningham, jehož nový román Vzorové dny vydává Odeon a on ho bude čtenářům podepisovat. Přijede španělský prozaik, scenárista i politik Jorge Semprún, který se podílel i na legendárním filmu Doznání, o československých politických procesech 50. let.

Z Řecka to bude autor více než stovky literárních děl Vassilis Vassilikos. Pulitzerovu cenu v r. 1996 získala americká básnířka Jorie Grahamová. Z české strany se programu nazvaného Kdo zabil Marilyn Monroe zúčastní Česká asociace autorů detektivní literatury, z jednotlivců Jáchym Topol, Hana Andronikova nebo Jaroslav Holoubek. Festival spisovatelů Praha zamíří v listopadu do New Yorku, kam s ním odletí i maďarští a rakouští autoři. "Chtěl bych, aby z toho vznikla nová tradice," řekl Právu March.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám