Hlavní obsah

Režisér Good Bye Lenin: ODS dělá z lidí pitomce

Novinky, Stanislav dvořák

Německý režisér Wolfgang Becker naprosto nechápe, proč strana ODS používá jeho film Good bye Lenin jako varování před komunismem. Nejen podle něj jde o naprosté nepochopení filmu. Komedie totiž vůbec nelíčí drastické stránky komunismu.

Článek

ODS používá film ve volební kampani jako ukázku komunismu a rozdává ho na DVD. "ODS dělá z českých voličů zjevně pitomce, když vyznění celého filmu redukuje na název, který pak používá jako svůj volební slogan," uvedl režisér. Rozzlobený Becker to nechápe a říká: "Vypadá to, že vedení a PR oddělení ODS bylo při sledování filmu v kómatu. Jinak se nedá vysvětlit, jak bude filmem Good Bye Lenin varovat před komunismem."

Slavný film získal mnoho evropských filmových cen a viděly ho milióny diváků. Jako objektivní obraz komunismu v NDR však skutečně sloužit nemůže. Jedná se o rodinnou tragikomedii, která minulý režim nijak nerozebírá, používá ho spíše jako pozadí. Děti se v ní snaží uchránit těžce nemocnou matku-funkcionářku před šokem ze zjištění, že komunismus se zhroutil a vytvářejí jí proto doma umělý svět (shánějí Spreewaldské okurky, simulují pořady východoněmecké televize apod.).

Je pravda, že v Německu se film používá ve školách při vyučování, ale také se k němu dodává speciální pedagogická příručka, která vysvětluje to, co film neukazuje.

Mluvčí ODS Jiří Sezemský nechtěl celou kauzu rozebírat. "Je to součást naší kampaně, asi tam byl i záměr ji odlehčit. Já bych to dále nekomentoval," řekl Novinkám.       

Reklama

Výběr článků

Načítám