Hlavní obsah

Cannes: Po chladném přijetí Šifry láká soutěž

Právo, Věra Míšková
CANNES

Velká reklama, velké utajení a očekávání - a pak velmi rozpačité přijetí provázelo zahajovací film 59. Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který ve středu večer odstartovala světová premiéra filmu Rona Howarda Šifra Mistra Leonarda. Novináři teď  mohou věnovat více pozornosti zajímavějším novinkám od Loache či Almodóvara.

Článek

Novináři v Cannes už před večerním ceremoniálem věděli (po celkem třech projekcích, uspořádaných pro ně v úterý a ve středu), že se film moc nepovedl, Ron Howard, Tom Hanks, Audrey Tautouová a další tvůrci už zase na odpolední tiskovce pocítili, že kritika je šetřit nebude. Na konferenci film obhajovali hlavně tím, že přece točili zábavu, ne dokument, ale příliš přesvědčivě to neznělo.

Tom Hanks tak nicméně činil s šarmem a vtipem, který možná leckteré plánované ostřejší slovo ze strany novinářů obrousil. "To je přece úžasné být hercem. Já například rozhodně nejsem žádný expert na symboly, ale mohl jsem se do něj na čas přerodit," řekl mimo jiné Hanks. Koberec plný hvězd Slavnostní večer rozpačité přijetí filmu nijak nepokazilo. Hanks a Tautouová jsou hvězdy, jaké si přeje každý festival, takže okolí festivalového paláce bylo už dlouho před jejich příjezdem neprodyšně ucpané fanoušky, které za zátarasy udrželi jen proslule tvrdí a neprůchodní zdejší strážci pořádku.

Po slavném červeném koberci doprovodili režiséra filmu Rona Howarda i autora předlohy Dana Browna Hanks i Tautou a nechyběli ani další herci - Jean Reno, Paul Bettany, Ian McKellen, Alfred Molina. "Dámy a pánové, mám tu čest prohlásit 59. festival za zahájený" - tradiční otevírací slova pronesl tentokrát devětasedmdesátiletý hollywoodský herec Sidney Poitier, který byl u příležitosti letošního festivalu jmenován komandérem francouzského Řádu umění a literatury.

Slavnostním večerem pak provázel herec Vincent Cassel, jehož manželka Monica Bellucciová zasedá v letošní porotě a v sále nechyběl ani Vincentův otec, herec Jean-Pierre Cassel.

Ken Loach a IRA

Nepříznivé ohlasy na tolik očekávanou Šifru uspíšily plné soustředění festivalu na hlavní soutěž. V té hned ve čtvrtek představil svou novinku jeden z canneských veteránů, britský režisér Ken Loach, který se sem vrací už potřinácté. Jeho novinka Vítr se zvedá se odehrává v Irsku na počátku dvacátých let minulého století, kdy v zuřící občanské válce za nezávislost Irska vznikala Irská republikánská armáda.

Už v pátek přijde na pořad další velmi očkávaný film - Pedro Almodóvar, o němž už skoro nikdo nepředpokládal, že dá film do soutěže (předloni zahajoval mimosoutěžní projekcí filmu Špatná výchova) se rozhodl znovu vstoupit do boje o Zlatou palmu (v roce 1999 dostal cenu za režii snímku Vše o mé matce) a představí svůj nový film Volver s Penélope Cruzovou v hlavní roli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám