Hlavní obsah

Nové knihy - Já, Claudius, Da Vinciho kód i Andělé a démoni

Vzhledem k tomu, že má premiéru film Šifra mistra Leonarda najdete v knižních novinkách tohoto týdne i další romány od Dana Browna a několik titulů, které z jeho díla těží. Dále vychází známý historický román Já, Claudius, také román Italská mozaika Juliette Benzoniové čerpá z osudů skutečných historických osobností.

Článek

Robert Graves: Já, Claudius

V první knize slavného historického románu, který vešel do podvědomí také díky stejnojmennému seriálu, přibližuje Robert Graves čtenářům formou fingované Claudiovy autobiografie jedno z nejzajímavějších údobí světových dějin.

Claudius po léta záměrně zveličoval své tělesné nedostatky a předstíral hlupáka a díky tomu - všemi odstrkovaný a opovrhovaný - neuvázl v záludné spleti vzájemných vztahů zpupné, morálně rozvrácené římské nobility, nestal se obětí krvavých intrik své kruté báby Livie, přežil hrůzovládu svého strýce císaře Tiberia i svého šíleného synovce císaře Caliguly, až nakonec - v roce 41 našeho letopočtu - ho náhoda vyvedla z ústraní a byl proti své vůli prohlášen prétoriánskými gardisty císařem.

BBart, překlad Alena Jindrová-Špilarová, 532 str.,  váz., 249 Kč 

Juliette Benzoniová: Italská mozaika

Francouzská spisovatelka Juliette Benzoniová zachycuje v jednotlivých kapitolách historického románu Italská mozaika osudy rodu Borgiů, Medicejských, Este, Sforzů a několika dalších.

Autorka nás zavádí do honosných paláců, za jejichž zdmi se mísila láska a vášeň se zlobou, nenávistí a zradou. Na stranách knihy defilují vzdělanci a mecenáši umění, ale také lidé krutí, zhýralí a nemilosrdní, bez sebemenší úcty k lidskému životu. Zvláštní pozornost věnovala autorka vznešeným dámám, jako byla Lukrécie Borgia, a snažila se nalézt odpovědi na otázku, byla-li Lukrécie skutečně stvůrou, jak se o ní všeobecně soudí, anebo nedobrovolnou obětí svého otce, papeže Alexandra.

Domino, váz., 240 str., 199 Kč

Alafair Burkeová: Kdo má právo soudit

Druhý román z chystané série příběhů, v nichž se napínavý děj rozvíjí kolem postavy mladé portlandské prokurátorky Samanthy Kincaidové.

Samantha, která právě nastoupila do oddělení zabývajícího se stíháním závažných deliktů a musí si rychle zvyknout na nové kolegy, se tentokrát ujímá případu zmizelé soudkyně Clarissy Easterbrookové. Ta je posléze nalezena mrtvá. O vině člověka, jemuž policie připisuje její vraždu, má však Samantha čím dál větší pochybnosti. Postupně odhaluje řadu tajemství týkajících se Clarissina pracovního i soukromého života a během pátrání po pravém viníkovi zjistí, že se klíč k jeho usvědčení skrývá ve vzdálené minulosti, v podvodu spáchaném o mnoho let dříve.

BBart, překlad Karla Korteová, 328 str., váz., 199 Kč

Bob Mendes: Chuť svobody

Emocionálně laděný román o nepřijatelné lásce patnáctiletého vězně koncentračního tábora a o deset let starší vesnické ženy, jež mu pomáhá při jeho dramatickém útěku.

Chuť svobody začíná roku 1985 ve Výmaru při slavnostní večeři na počest německého průmyslníka, který se velmi zasazoval o svobodu a demokracii. Jedním z hostů je Megin Friedmann, jenž přežil Buchenwald. Rozhovory s lidmi, s nimiž se na slavnostní večeři setkává, v něm evokují poslední dny války a vzpomínky na útěk z tábora. Dovídá se více o osudu ostatních a koneckonců i o sobě samém.

Mladá fronta, 384 str., váz., 269 Kč

Dan Brown: Da Vinciho kód

Jelikož má tento týden premiéru adaptace slavného románu Dana Browna Šifra mistra Leonarda, objevilo se na knižních pultech několik titulů, které Brown napsal, nebo i těch, které na tuto knihu nějakým způsobem reagují. Přinášíme vám jejich výběr.

Da Vinciho kód, je druhým z názvů, pod kterým u nás vyšla Šifra mistra Leonarda. Ve Velké galerii v Louvru zavražděn kurátor Jacques Saunire. Jeho tělo je nalezeno ve velmi podivné pozici a vedle něj leží záhadná zašifrovaná zpráva. Policie přizve k vyšetřování harvardského profesora symbologie Roberta Langdona, a brzy se na scéně objeví i mladá francouzská kryptoložka Sophie Neveuová.

Argo, překlad Barbora Michálková, 198 Kč

Dan Brown: Andělé a démoni: Neilustrované vydání knihy, která líčí první dobrodružství uznávaného harvardského symbologa Roberta Langdona, budoucího hrdiny knihy Da Vinciho kód. Spletitý příběh jedné noci a jednoho dne začíná nočním telefonátem, v němž se ředitel elitního švýcarského vědeckého ústavu CERN na symbologa obrátí s žádostí o pomoc při pátrání po vrazích jeho kolegy. (Argo, překlad Michala Marková, 289 Kč )

Da Vinciho kód - cestovní deník: Děj bestselleru Da Vinciho kód, odehrávající se na skutečných a konkrétních místech především v Paříži, Londýně a Edinburghu, může inspirovat své čtenáře k návštěvám těchto míst při jejich turistických výpravách. Každé důležité místo i klíčový moment v ději má v tomto praktickém průvodci své vlastní heslo uvozené patřičným úryvkem z románu. (Argo, překlad Barbora Michálková, 198 Kč)

Oliver Mittelbach: Po stopách thrillerů Dana Browna: Zábavný, ale seriózní průvodce po místech, kde se odehrály romány Dana Browna: Digitální pevnost, Andělé a démoni a Šifra mistra Leonarda. Paříž, Londýn, Řím, Sevilla... (Metafora, váz., 208 str.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám