Hlavní obsah

Dcera Dívky na koštěti míří na plátno

Právo, Věra Míšková

Pětatřicet let od premiéry české (a podstatně starší) spolužačky Harryho Pottera Saxany se diváci nejspíš dočkají pokračování Dívky na koštěti. Režisér Václav Vorlíček chystá nový film, v němž se vrátí do čarodějnické školy, kam kdysi chodila půvabná dcera Netopýra.

Článek

"Pokračování jsem si nevymyslel, měli jsme s Milošem Macourkem radost, že se Saxana povedla a nic takového nás nenapadlo. Ale je pravda, že už před šesti lety jsme na objednávku napsali scénář ,po dvaceti letech‘," řekl Právu Vorlíček.

"Teď by se mělo začít točit, ale něco úplně jiného, než jsme dělali dosud - kombinace filmu hraného a animovaného tím nejmodernějším způsobem trikové animace 3D. Přiznám se, že ta nabídka mi byla příjemná, už jsem měl představu, jak by se příběh mohl vést, takže jsem slíbil, že natočím jeho hranou část," dodal.

Zatím vzniká definitivní verze scénáře, kde hraný příběh "lidských hrdinů" bude obnášet něco přes jednu třetinu filmu, ostatní budou animací oživené neživé, pohádkové postavy, které v původním filmu hráli lidé.

"Budeme se snažit dosáhnout co největší věrohodnosti v mimice, gestikulaci i všem ostatním, jak to vídáme v zahraničních filmech typu Doby ledové nebo Shreka. Podobné projekty dál zavalují produkce, takže chceme také trochu držet krok," řekl Vorlíček a z děje prozradil, že Saxanina dcera se dostane do pohádky, zjistí, odkud její maminka pochází, a ještě tam zařídí cosi dobrodružného, aby zabránila katastrofě, která hrozí pohádkovému světu návštěvou z opačného světa, ze světa komiksů.

Nezbedná žákyně Saxana, která spatřila světlo světa osmadvacet let před vzorným studentem bradavické školy Harrym Potterem, se tedy vrátí jako matka. Nabízí se otázka, zda ji ještě jako studentku mohla znát duchovní matka Harryho Joan Rowlingová. Václav Vorlíček se směje: "Na to se mě ptá hodně lidí. Pravda je, že Dívka na koštěti vznikla v roce 1971, Fimexport ji opatřil anglickými titulky a po světě pak hodně posílal. Na španělském festivalu dostal dokonce v roce 1973 Oldřich Bosák ocenění za zvláštní efekty. V době, kdy se tak mohla hrát i ve Velké Británii, bylo Joan Rowlingové sedm osm let, takže teoreticky - proč ne?" 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám