Hlavní obsah

Praha je po Francii můj druhý domov

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatik Claude Confortés přijel na premiéru své hry Maratón a říká: Praha je po Francii můj druhý domov.

Článek

Francouzský dramatik Claude Confortés přijel minulý týden do Prahy na premiéru své hry Maratón, kterou uvedlo Divadlo Bez Zábradlí. Hra, která přirovnává lidský život k maratónskému běhu, měla českou premiéru v roce 1980 v režii Evalda Schorma a v obsazení Pavel Zedníček, Karel Heřmánek a Ladislav Mrkvička se stala jednou z legendárních inscenací Divadla Na zábradlí.

Nyní ji znovu nastudoval režisér Radek Balaš s hereckou trojicí Filip Čapka, Adrian Jastraban a Bohumil Klepl. "Pojetí mé hry je výrazně odlišné od tehdejší inscenace, kterou jsem zhlédl třikrát a kterou pokládám za jednu z nejlepších, které jsem ve světě viděl. Mladý režisér přinesl pohled, se kterým jsem se ještě nesetkal. Velice se mi líbili herci," řekl Confortés na setkání s novináři.

Jeho hra z roku 1972 byla uvedena ve čtyřiceti zemích. "Hrála se i arabsky v Džibuti a hebrejsky v Jeruzalémě. Poslední tři inscenace - v maďarském Kecskemétu, v Santiagu de Chile a ve Švýcarsku - akcentovaly stejně jako pražská premiéra témata, jež rezonují s místy, kde se text hraje. Pražská inscenace je hodně komediální, na rozdíl od předchozí Schormovy, která měla místa, z nichž mrazilo.

Patrně je to dáno i jiným společenskopolitickým kontextem. Tehdy byl Havel ve vězení, dnes je tu jiná doba. Kolem nás je nyní spousta násilí, takže ho lidé přestávají vnímat a berou ho na lehkou váhu," soudí dramatik s odkazem na nedávné studentské bouře v Paříži, které podle něho běžní občané přehlíželi. Confortés vzpomněl i na setkání s legendárním českým běžcem Emilem Zátopkem a spolupráci s Arianou Mnouchkinou a Eugenem Ionescem i na to, že hrál postavu Václava Havla v Pražském procesu v divadle Theatre du Soleil.

Ve svém Maratónu jako herec ztvárnil postupně všechny tři postavy. Na otázku, která je mu nejbližší, řekl: "Nedokážu je oddělit. Livarot je zrození, Nazaire smrt a Jules láska. Představují tři základní kameny lidského života, tři jeho etapy - mládí myslí na lásku, střední věk na děti, stáří na smrt. A všichni běží svůj životní maratón." V současné době Confortés píše knihu Divadlo života, v níž se zamýšlí nad tím, jak divadlo ovlivňuje lidský život, a vzpomíná v ní na osobnosti, s nimiž se setkal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám