Hlavní obsah

Jednadvacet hitů velkého soulového barda Gaye

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompilace The Love Collection se snaží shrnout životní dráhu jedné z velkých legend černé muziky, Marvina Gaye. Je rozsáhlá (21 písní z let 1963-1982) a ukazuje nejen proměny jeho hudby, ale i proměny amerického R & B obecně.

Článek

Skoro každý už někdy slyšel dokonalý hit Lets Get It On, sexem nabitou soulovou baladu ze sedmdesátých let (první track na Love Collection). Charakteristický pomalý výjezd kytary na začátku vyvolává známý pocit "to už jsem někde slyšel", ale málokdo si hned vybaví jméno Marvin Gaye.

Ve skutečnosti se jmenoval Marvin Gay a nejen podle amerických kritiků  to byl jeden z největších R & B zpěváků na světě. Velký rozsah, niterné soulové vzkřeky a vždy nápadité a nemonotónní melodie s drobnými vyhrávkami kláves nebo kytary z něj dělají interpreta, kterého dnešní popoví zpěváci těžko překonají. I když zpíval popovější repertoár, dokázal to dělat na úrovni, která v současné době mizí.

Jeho životopis působí ze začátku jako typický příběh černošské hudební hvězdy - narodil se v roce 1939 v rodině kazatele, měl blízko k náboženské hudbě. V roce 1957 ale kostelní sbor opustil se skupinou Marquees a nahrával pod vedením Bo Diddleyho.

Od jazzu k R & B

V 60. letech přistál ve známé stáji Motown. Chystal se prorazit jako jazzman a změnil si jméno na Gaye, protože chtěl být vnímán jako velký svůdce žen a jeho legrační příjmení ho rozčilovalo. Brzy ho přemluvili, aby nechal jazzu a přešel na R & B, a tak přišel první větší hit Stubborn Kind Of Fellow. Gaye navíc nebyl jen fantastický zpěvák, byl považován i za slušného bubeníka a hrál v několika raných písních mladého Stevieho Wondera, také odchovance Motownu.

Na kompilaci jsou zastoupeny také smyslné duety (Diana Ross, Tammi Terrel), které pro něj byly docela typické, stejně jako komerčně velice úspěšná coververze I Heard It Through The Grapevine, u nás známá spíše mezi rockery díky verzi od Creedence. Roku 1971 vyšel další hit What's Going On na albu, které se zabývalo vážnými tématy víry i společenské situace v USA. Stevie Wonder o něm řekl, že to je jeho nejoblíbenější LP všech dob.

Pak Gaye trochu změnil image a stvořil asi nejslavnější písničku svého života, dokonale svůdnou Lets Get It On. Při prvních tónech kytary a nástupu nespěchajícího, houpavého rytmu slabší povahy uroní slzu - ty silnější vydrží až do prvních zpěvákových bolestných výkřiků. Pro zajímavost připojujeme videoukázku z koncertu - Lets Get It on začíná až od druhé minuty. (video zde).

Aby to nevypadalo, že Gaye dělal jen ploužáky, vyzkoušejte i jeho funky Got to Give It Up. (video zde).

Několik slušných písní měl i v 80. letech, ale jeho závislost na drogách a deprese z něj postupně dělaly vzteklého podivína. V jedné z hádek ho v roce 1984 zastřelil vlastní otec.

Marvin Gaye: The Love Collection, Universal Music 2006

Reklama

Výběr článků

Načítám