Hlavní obsah

Apač s reggae v srdci

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se v pražském Abatonu představí anglický zpěvák Apache Indian. Svým svérázným reggae-hip hopem, divokou hudbou inspirovanou Jamajkou i Indií, si už ve Velké Británii získal slušné renomé.

Článek

Apache Indian není skutečný indián, jak by se mohlo z jeho přezdívky zdát, je to anglický Ind a narodil se v Birminghamu. Je částečně ovlivněn indickou kulturou, ale jeho srdce bije hlavně v jamajských rytmech.

Vydal už sedm alb, která si koupilo asi 11 miliónů lidí. Do Prahy přijíždí se skupinou Reggae Revolution, aby propagoval desku Time for Change. Je na ní spousta melodického reggae zabaleného v hodně moderním zvuku i vyloženě hip-hopové kousky. Apache Indian se v nich dotýká i politicko-náboženských témat a problémů multikulturního světa, ovšem rozumět jeho reggae-angličtině může být pro nebohého českého posluchače problém.

Zajímavá je také jeho verze prastaré písně Israelites, kterou předělal opravdu z gruntu a zní skvěle. Původně to byl hit Desmonda Dekkera, příslušníka nejstarší žijící generace jamajských bardů (narozen 1942). Ten dodnes koncertuje a měl by se objevit 2. června na Štvanici na festivalu Respect, takže můžete obě verze srovnat. Videoklip Apache Indiana můžete vidět zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám