Hlavní obsah

Nad knihou: Memoria medii aevi

Právo, Pantaleon Vocílka

Číst tlustý knížky je vypruz. Na druhý straně mít obézní knížky přečtený, je cool. Člověk pak působí znale. Pro tohle zdůvodnění se mi líbí macatý knížky s krátkejma předmluvama vod vodborníků. A proto se mi líbí macatej Řehoř z Toursu a jeho letopisk ze středověku, co teď vyšlo.

Článek

Von prej neuměl moc latinsky, píšou v tý předmluvě. Já taky neumim moc latinsky. Tak je mi to jako milý. Se mi líbí, jakej vypruz z toho musej mít ty latináři, co jsou zvyklí číst ty krásný cool latiny vod starejch Římanů. Taky prej nebyl moc vzdělanej, píšou v tý předmluvě. Teda jako že na svoje čásky jó, páč v šestým století nebyl vzdělanej nikdo, ale že vobecně to nejde srovnávat s tim předtim. A že to jako sám věděl, to s tou latinou a tak. Že to sice byla jeho rodná řeč, ale nikdy se jí pořádně nenadrtil, debžot.

Ale že zas je ten jeho letopisk slavnej, píšou v tý předmluvě. Že vod nikoho jinýho vo starejch Francích nic moc nevíme. Nevim teda, koho dneska ještě zajímaj starý Franky, ale slavnej prej je. Takže jako slavnej a tlustej se bezva vyjme v knihovně, myslim. Sem si ho proto na netu vobjednal, že tam psali slavnej. Tlustej nepsali.

Že jsou to prej spíš takový historky s ponaučenim, píšou v tý předmluvě. To by zas jako bylo pěkný, historky a ještě ňákej bonus. Jenže je to fakt tvárnice. Eště že tam je ta předmluva. Sem ji přečet a všechno vim, jak vám to teď vykládám. Všechno v ní tam je, v tý předmluvě, pěkně narychtovaný a shrnutý jako bagrem. Slavim s tim děsný úspěchy, páč málokdo čte tlustý cihly, nikdo je ani nevotevře a já jo a hledám předmluvy. Dycky to tak dělám, už spoustakrát. A oni ne a tak se dělá cool vzdělanec.

A je to škoda, že neotevřou. Páč ta předmluva je vážně cool a pak i ty historky, co se jen tak najdou při hledání vobrázků, co tam žádný nejsou. Třeba ta storka o Chlodvíkovi, co vypozabíjel všecku svojí rodinu a pak se ještě litoval, že mu nikdo nezbyl, ale jenom proto, aby moh kdyžtak pozabíjet eště nějakýho zapomenutýho příbuznýho. Nebo o Chrammovi, co prováděl hanebnosti a tak mu slezly vlasy z hlavy. Nebo o tom tesařovi, co byl větší než všichni ostatní a brzo umřel. A jiný.

Řehoř z Toursu: O boji králů a údělu spravedlivých

Kronika Franků Dějiny v deseti knihách

Přeložil a předmluvou opatřil Jaromír Kincl

Argo 2006

520 stran, cena neuvedena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám