Hlavní obsah

Život a sen Sigmunda Freuda

Novinky, Kateřina Farná
PRAHA

Ve Staroměstské radnici bude do 4. června probíhat výstava Život - Sen při příležitosti uplynutí 150let od narození zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda. Kromě samotné exhibice jsou vystaveny designérsky zpracované pohovky a la Freud. V Městské knihovně a Rakouském kulturním fóru se budou konat i odborné přednášky pro veřejnost.

Článek

Výstavu Život - Sen tvoří průřez životem a dílem moravského rodáka a průkopníka nové psychiatrické metody, psychoanalýzy.  Spojovacími prvky výstavy, o než se opírá i celé Freudovo myšlení a dílo jsou: sen, sexualita, oidipovský komplex a svár Thantala (smrti) a Erota (lásky, života), které se promítají ve vystavených uměleckých dílech významých českých umělců.

Celkovou atmosféru prosáklou tajemstvím a prazvláštní náladou doplňují unikátní obrazy Františka Kupky, Jana Zrzavého, Josefa Váchala, fotografie Ivana Pinkavy, ale i díla surrealistů Toyen, Jindřicha Štýrského či Jiřího a Běly Kolářových. Zajímavým "obrazem" vlastního "Já" jsou i pohyblivá zrcadla Adély Matasové.

Freudovo pohovka jako designérská inspirace

Kromě obrazů a úryvků z dopisů jsou vystaveny fotografie a Freudovo rodinné "home video". Na panelech jsou vyobrazeny i ukázky uměleckých předmětů z rozsáhlé psychiatrovy sběratelské sbírky. Nechybí ani zrekonstruovaná pověstná pohovka, kterou dostal Freud od jedné své pacientky.

S jeho pohovkou, na které lehávali pacienti a dávali prostor svým snům, se pojí i doprovodný program projektu. Studenti ateliéru designu VŠUP, designérská studia i samostatní tvůrci vytvořili unikátní pohovky, které jsou vystaveny v pražských budovách  (např. Klementinum, Městská knihovna i Národní knihovna). V červnu se budou moderní kanape dražit a výtěžek bude věnován Psychiatrické klinice Všeobecné fakultní nemocnice.  

Přednášky

Sexualita23.515:00 - 16:30Městská knihovna Praha
Nespokojenost v kultuře30.5.16:30 - 18:00Městská knihovna Praha
Sigmund Freud: život a dílo31.5.16:30 - 18:00Rakouské kulturní fórum

SIGMUND FREUD

Narodil se 6. května 1856 v moravském Příboru do židovské rodiny. O tři roky později se rodina přestěhovala do Vídně, kde Freud vystudoval medicínu a specializoval se na neurovědu. V roce 1900 vydává své stěžejní dílo Výklad snů. Tento rok se také považuje za počátek psychoanalýzy, který vychází z hypnózy.

O deset let později zakládá s C. G. Jungem a dalšími příznivci nové vědy Mezinárodní psychoanalytickou společnost. V létě roku 1938 utíká před nacisty do Londýna, kde 23. září 1939 ve věku 83 let umírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám