Hlavní obsah

Jen počkej! a "Schimanski" na filmovém festivalu ve Zlíně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně bude letos věnován ruské kinematografii. Na festivalu bude mít také premiéru pokračování kultovního seriálu Jen počkej! osobně jej uvede režisér Alexej Kotěnočkin, syn tvůrce seriálu. Festival začne 28. května a potrvá do 3. června.

Článek

Na festival přijedou herec Goetz George, představitel komisaře Schimanského i režisér a herec Maxmillian Schell. Vyjednává se o návštěvě ruské legendy Nikity Michalkova či Pierre Richarda.

Festival letos nabídne 414 filmů, loni jich bylo 418. Návštěvníci zhlédnou filmy z 35 zemí v sedmi soutěžních a několika nesoutěžních kategoriích. "Jednotlivé kategorie jsou velmi zajímavé, například filmy pro děti jsou letos velmi povedené. Jsou to příběhy s určitým poselstvím, které jsou zároveň pro děti zábavné. Snímky v kategorii pro mládež je nevyhýbají jakýmkoliv otázkám jejich života, včetně intimních témat a problémů," řekl ředitel festivalu Petr Koliha.

Cena za přínos pro Karla Smyczka

Hlavní cenou je Zlatý střevíček, který získá nejlepší hraný film pro děti, hraný film pro mládež a animovaný film. V porotě zasedne například animátor Jan Pinkava, jeho ruský kolega Alexej Kotěnočkin či český spisovatel Ivan Klíma. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos převezme režisér Karel Smyczek, kterému je věnována také samostatná festivalová sekce.

V soutěži budou Českou republiku reprezentovat snímky Anděl páně, komedie Rafťáci, Restart či Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí.

Letošní ročník festivalu také připomene 70 let existence zlínské kinematografie. Filmové ateliéry dal v místní části Kudlov postavit v roce 1936 obuvník Jan Antonín Baťa. Filmy, které vznikly ve Zlíně, poběží nepřetržitě na plátně v parku u zlínského zámku.

Reklama

Související témata:

Související články

Parlament ožil filmovými klapkami

V Poslanecké sněmovně se na čtvrteční vernisáži slavnostně představilo rekordních 128 výtvarně zpracovaných filmových klapek. Jejich autoři jsou čeští...

Výběr článků

Načítám