Hlavní obsah

ČT: Krajča jsme necenzurovali

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize se v minulých dnech ocitla pod palbou kritiky, když zakázala anketu o nejhoršího zpěváka, zpěvačku a skupinu v pořadu Medúza, který moderuje i zpěvák Richard Krajčo. Prý nešlo o cenzuru, anketa podle tiskové zprávy ČT "nebyla šťastným dramaturgickým nápadem."

Článek

V pořadu Medúza chtěli použít princip, který je na západě Evropy či v USA zcela běžný - pomocí zábavné ankety upozornit na upadající úroveň populární hudby. Podobých projektů je mnoho, z těch známějších jmenujme např. americkou Zlatou malinu a českého Plyšového lva z oblasti filmu, nebo cenu Skřipec za nejhorší překlad knihy.

Na anketu brzy zareagovali např. příznivci Heleny Vondráčkové (dokonce i její manžel a manažer) nebo Sámera Issy. To je také zcela pochopitelné, nikdo se nemůže zlobit na manažera, že se snaží za každou cenu propagovat své produkty, nebo na pubertální dívky, že se jím líbí Sámer. Naprosto neslýchané je ale to, že veřejnoprávní ČT se těchto lidí lekla a skutečně anketu zrušila.

"Uvedenou anketu jsme zrušili na základě reakcí rozhořčených diváků. Anketa nebyla šťastným dramaturgickým nápadem. Anketu zrušil svým rozhodnutím generální ředitel České televize z titulu své funkce s ohledem na charakter vysílání televize veřejné služby. O žádném nátlaku nemůže být řeči, nešlo ani o cenzuru. Pan Martin Michal (manžel a manažer Vondráčkové, pozn. aut.) skutečně do ČT volal. Šlo o jednu z mnoha diváckých reakcí. Ničím nevyhrožoval, jak někteří novináři uvádí," píše mluvčí ČT Martin Krafl.

Bohužel chybí logické zdůvodnění, proč by měla být anketa "nešťastným dramaturgickým nápadem". Kde jinde by se měli lidé svobodně vyjádřit k úrovni kultury než ve veřejnoprávní televizi? A to je jen jedna z velmi nepříjemných otázek, které kauza vyvolává.      

Reklama

Výběr článků

Načítám