Hlavní obsah

Sasha: Jednou vznikne duet s Martou Jandovou

Právo, Jaroslav Špulák

Německý zpěvák Sasha vydal nové album Open Water a Právu se svěřil, že jednou udělá duet s Martou Jandovou. Hovořil také o své rockabilly skupině.

Článek

Vaše nové album se jmenuje Open Water, Širé moře. Jaký to má pro vás význam?

Není to asi nejoriginálnější nápad, ale jedna písnička na desce se tak jmenuje a pojmenovala celé album. Inspiroval ji jeden film, který se jmenoval Širé moře. Byl o potápěčích, kteří se ztratí na moři. Mně se ten film zas tak moc nelíbil, ale upoutal mě název. Pro mě symbolizuje to, že mám teď všechny možnosti a příležitosti pevně v rukou a navíc vím přesně, kam chci plout. Na širém moři jsou lidé často bezradní, ale u mě to je naopak. Cítím jistotu.

Širé moře hudebního trhu?

Pro mě je to osobnější. Je to můj oceán. A cítím, že bych se měl radovat ze štěstí, které mi tyhle možnosti přinášejí. Je to všechno možné, jen ne obavy.

Ale na širém moři jsou i žraloci, jako na vašem obalu desky.

Samozřejmě, ale jsou tam i přátelské velryby, hraví delfíni a barevné ryby. Žraloků je opravdu minimum. Na směr cesty obvykle nemají žádný vliv.

Poprvé jste sám skládal písničky i texty.

Ano, skládal jsem je většinou já. Ale našel jsem i lidi, se kterými bych mohl spolupracovat. Ještě předtím mi došlo, že bych se spoluautorem měl být kamarád, prostě ho dobře znát. Na jednoduchou popovou písničku to nepotřebujete, ale na osobní věci musíte ty lidi dobře poznat.

Proto se tahle deska tak dlouho připravovala?

Ano, nechtěl jsem cítit žádné tlaky. Moje první tři desky vznikaly v časovém presu, nemohl jsem pořádně promyslet ani hudbu ani texty. Ale u téhle desky jsem všem řekl: "Pánové, máme za sebou kus práce, ale teď potřebuju čas, abych natočil pořádné album."

To jsem si vyříkal s producenty i gramofirmou. Pak jsem hledal lidi a zjišťoval, jestli s nimi můžu pracovat. A rozhodně jsem nijak nespěchal.Všem se to nakonec líbilo a žádné tlaky jsem necítil. Takže jsem vybíral ze čtyřiceti písniček a ještě jsem měl spoustu nápadů. Dost toho šlo ale taky do koše.

Co bude s vaším projektem Dick Brave And The Backbeats?

Bylo moc příjemné stát se na dva roky zpěvákem kapely. Bylo to zajímavé a zároveň zábavné.Ale kdybych v tom pokračoval, asi bych to zničil. Bylo to nesmírně úspěšné, číslo jedna na německém žebříčku, ale vím , že další desky v tomhle duchu by tomu už neprospěly. Je to jedna z mých rolí. Já Dick Brave nejsem. Pokud by se někdy v budoucnosti měla objevit další deska Dicka Bravea, tak jen s několikaletým odstupem. Ale další Dick Brave hned teď, to ne.

Dočkají se ho fanoušci v rámci turné k albu Open Water? Bude tam pár věcí Dicka Bravea?

Dick Brave je samostatná věc a na turné k té desce také nezazněly věci vydané pod jménem Sasha. A tak to bude i nyní. Rockabilly na tomhle turné neuslyšíte. Pokud přijdete na koncert, uslyšíte nové album a mé starší věci v nových aranžmá. Nového Sashu, takříkajíc.

Možná zklamu mé staré fanoušky i fanoušky projektu Dick Brave and the Backbeats, ale není ten, kdo by se zavděčil lidem všem, že. Navíc věřím, že nové věci upoutají další lidi a potěší i mé starší fanoušky.

Vaší přítelkyní je Marta Jandová, dcera Petra Jandy z Olympiku a zpěvačka skupiny Die Happy. Máte v úmyslu hudebně spolupracovat?

Posloucháme to, co ten druhý dělá, říkáme si nápady. Někdy zkoušíme spolu skládat a psát písničky. Vím, že jednou něco dobrého vznikne, ale snažíme se na to netlačit. Pokud má vzniknout duet nebo společný projekt, tak k tomu určitě dojde. Ještě se nám to nepodařilo, ale věřte, že v brzké budoucnosti něco vznikne! Zpěvák Sasha tvrdí, že všechno je možné, jen ne obavy. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám