Hlavní obsah

Erbenova Kytice jako komiks

Kytice Karla Jaromíra Erbena nepřestává inspirovat. Poté, co jí F. A. Brabec odvážně zpracoval jako celovečerní film s Karlem Rodenem, Danem Bártou, Lindou Rybovou a dalšími, vznikl letos i komiks. Spolupracovalo na něm deset výtvarníků.

Článek

Mladé výtvarníky a animátory oslovil nakladatel Petr Himmel s tím, aby jednotlivé básně ztvárnili formou komiksu. Kromě klasických komiksových legend, které v českém překladu vycházejí, mají tak fanoušci specifického literárního žánru k dispozici další český autorský komiks.

"Nabídli jsme Kytici ztvárnit mladým komiksovým tvůrcům tak, jak ji vidí na začátku 21. století. Jsou to autoři mezi 25 a 30 lety, mnozí se věnují komiksu nebo jsou to absolventi animace na FAMU," řekl nakladatel.

Někteří z autorů vytvořili více než jednu báseň, celkem je jich v knize 13. Kreslený příběh s bublinami či textem pod obrázky neobsahuje někdy celý původní text; za každou kreslenou sekvencí je vždy otištěna původní báseň dle kritického vydání Kytice z roku 2003.

Ilustrátoři použili v kresbách verše tak, jak uznali za vhodné pro výtvarné pojetí básní. Soubor je složen z různých stylů - od klasické kresby po kresbu připomínající počítačovou či filmovou animaci. Výraznější posun od Erbenova pojetí zaznamenala úvodní báseň Kytice. Zemřelé matce se podle originálu "zželelo milých dítek a duše její se vrátila"; v komiksu byla matka pohřbena zaživa a stal se z ní démon, který ty, kdo ji pohřbili, pronásleduje.

"Je to trochu drastické, ale Erbenovy texty jsou také někdy skoro horory," říká nakladatel. Většina básní se ale ve své komiksové podobě drží originálu a popisuje jeho děj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám