Hlavní obsah

Komiksový král Kája Saudek ve vážném stavu v nemocnici

Novinky, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestor českého komiksu Kája Saudek, dvojče fotografa Jana Saudka, bojuje o život v nemocnici v pražském Motole. Novinky získaly vyjádření jeho syna, malíře Patrika Saudka.

Článek

Nešťastný incident se odehrál na velikonoční Velký pátek, kdy si Kája Saudek hrál se svou vnučkou Natálii. "Moje dcera jej viděla, jak se ve stoje začal dusit a lapat po dechu," řekl jeho syn. Dodal, že mu život asi zachránila rychlá reakce jeho manželky Hany, která je zdravotní sestra.

"Mluvil jsem s lékaři v nemocnici, kteří mě uklidňovali, že kolem otce skáčou a dělají pro něj maximum," uvedl Patrik Saudek.

Stav je velmi vážný. "Všichni se o tatínka bojíme a čekáme každým dnem, až se probere. Nevíme ale, jak dlouho byl bez kyslíku," dodává jeho syn. Nemocnice se zatím k případu nevyjádřila.  

Komiks jako výsostné umění

Karel "Kája" Saudek se narodil 13. května 1935 v Praze a konec 2. světové války strávil jako poloviční Žid v koncentračním táboře v Polsku. Po vojně pracoval jako kulisák ve filmových ateliérech na Barrandově, kde se seznámil se scénáristou Milošem Macourkem. 

Talentovaný kreslíř Saudek s ním vytvořil filmy Kdo chce zabít Jessii? a Čtyři vraždy stačí, drahoušku! Jako autora syrových aktů jej stíhala policie, až nakonec v roce 1964 skončil ve vězení.  Proslavil se nejen filmy, ale i komiksovými alby (Muriel a andělé), desítkami seriálů i filmovými plakáty. S manželkou Hanou má dvě děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám