Hlavní obsah

John Doe zaplňuje mezeru v domácím komiksu

Právo, Vojtěch Čepelák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemská komiksová scéna začíná zaplňovat další mezeru ve své nabídce. Mezi časopisecky otiskované kraťasy a tučné trilogie (Oskar Ed, Alois Nebel) se natlačil nový formát - sešity. Kromě série na pokračování Pán času Filipa Nováka a Honzy Bažanta jde o uzavřený komiks John Doe.

Článek

Titulní hrdina je kosmický cestovatel letící směrem k matičce Zemi, ale z hibernace ho probudí až mimozemšťané, kteří mu oznámí, že Země byla roztěžena lidmi, takže je poslední "zeman". Dostane kybernetické ucho, bouchačku, umělou ženu a práci: "Budete pro nás lovit zvířátka."

Když však Doe v cizáckém robotovi objeví časoprostorovou nálož a vydá se ji na svém létajícím motocyklu vyhodit na oběžnou dráhu, je mu unesena žena i bomba a... ale na tom vlastně nezáleží. John Doe je prvotřídní ukázkou akční space opery posunuté až za parodii a absurditu. Příběh opouští strohou logiku i jakékoli vypravěčské zákony... a jenom k lepšímu!

Nejde o pointu či příběh, ale o atmosféru ulítle čisté zábavy, hříčku prostoupenou sarkasmem a pseudotvrďáckými hláškami. Jemný humor a spousta nečekaných nápadů jsou jako osvěžující gejzír. Celek je půvabnou jednohubkou, která si vše dělá po svém a od vás čeká, že jste se narodili pro ni.

Matěj Němeček: John Doe, Martin Přibyl, Brno 2006, 44 strany

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám