Hlavní obsah

Výroční Dark Side v prostoru

Novinky, Alex Švamberk
LAS VEGAS

Zřejmě nejslavnější album skupiny Pink Floyd - milovníci Zdi prominou - The Dark Side Of The Moon oslaví 3. března třicetiny.

Článek

Při té příležitosti vyjde deska, které se prodalo na třicet milionů kopií a jež strávila v albovém žebříčku Billboardu neuvěřitelných 741 týdnů, nejen v remasterové verzi, ale také v nové podobě na disku SACD (Super Audio Compact Disc), který umožňuje používat pětikánálového surroundu. O remix i prostorový mix se postaral dlouholetý zvukař skupiny Pink Floyd James Guthrie. Originální verzi však nemíchal, pod tou je podepsán Alan Parsons. 

Vícekanálového zvuku se však deska nedočkala poprvé. V sedmdesátých letech byla jedním z mála titulů nabízených v kvadrofonní verzi, aby vyzněly všechny použité zvukové efekty, z nichž nejznámější je útěk po kruhovém kovovém schodišti ve skladbě On The Run.

Výroční vydání desky současně slouží k propagaci nového formátu digitálního záznamu zvuku. The Dark Side Of The Moon je prvním SACD titulem, který vydá firma EMI Capitol ve Spojených státech. Cena by měla být srovnatelná s cenou nového CD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám