Hlavní obsah

Muzikál s Hitleremi zahájí provoz opraveného Karlína

Právo, Radmila Hrdinová

Americký muzikál Producenti, v němž vystupuje postava Adolfa Hitlera a který se vzdor této skutečnosti od března s velkým ohlasem hraje v izraelském Tel Avivu, uvede letos v říjnu Hudební divadlo v Karlíně (HDK) jako první premiéru v zrekonstruované historické budově. Děj muzikálu se odehrává v roce 1959 v New Yorku. Jde o uvedení "propadákového" muzikálu o Hitlerovi, o němž producenti soudí, že musí být naprostým fiaskem. Jak se ukáže, opak je pravdou.

Článek

Muzikál vznikl na základě kontroverzního filmu Mela Brookse z roku 1968, který získal Oskara za nejlepší původní scénář. Po broadwayské premiéře na podzim 2001 se producenti stali senzací. O rok později získali neuvěřitelných 12 prestižních ocenění Tony Award (ze 14 možných). Dosud se Producenti hráli kromě Broadwaye jen v Torontu a v Londýně a nyní od března v Izraeli.

"O Producentech uvažujeme od roku 2003, kdy jsme si zajistili práva na jejich uvedení, ale schovávali jsme si je na slavnostní příležitost otevření historické budovy. Nyní jde do kin i film, který je ale o hodně jiný než muzikál, takže nebude konkurencí, ale spíše nám pomůže jako reklama," soudí ředitel HDK Egon Kulhánek.

Producenty nastuduje režisér, dramatik a herec Antonín Procházka v překladu Adama Nováka. Od dubna probíhají korepetice sólistů pod dohledem dirigenta Oty Balage. V hlavních rolích se divákům představí Petr Štěpánek a Martin Sobotka (producent Max Bialystock), Martin Dejdar (Franz Liebkind), Ivana Chýlková a Tereza Duchková (Ulla), Roman Vojtek a Aleš Háma (Leo Bloom), Lumír Olšovský, Mojmír Maděrič, Bob Klepl, Bohuš Matuš aj.

"Tento muzikál není vůbec propagací nacismu nebo fašismu, jak by se snad někomu mohlo zdát, ostatně úspěch v Izraeli to dokazuje," řekl na tiskové konferenci Martin Dejdar. "Inscenace Producentů bude velmi výpravná, na scéně se objeví 271 kostým Lucie Loosové a 98 paruk, scénografie Martina Černého využije nové vymoženosti karlínské scény," slíbil ředitel Kulhánek. První představení Producentů by se mělo v zrekonstruovaném Karlíně odehrát 17. října. Slavnostní premiéry se uskuteční 26., 27. a 28. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Muzikál o Hitlerovi hitem v Izraeli

V herci s černým knírkem pod nosem, který vstupuje na scénu plnou pochodujících vojáků, nelze nepoznat obraz Adolfa Hitlera. Muzikál Producenti je slavný...

Výběr článků

Načítám