Hlavní obsah

Církev útočí na MTV kvůli seriálu o papeži

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biskup Heinz Josef Algermissen z německé Fuldy vyhlásil válku hudební televizi MTV. Vyzývá zadavatele reklamy, aby televizi ignorovali. MTV se rozhodla k riskantnímu kroku odvysílat kontroverzní kreslený seriál Popetown v německé verzi - v Anglii byl totiž po prudkých protestech zakázán. Později vyšel na DVD.

Článek

K biskupovi se přidal mnichovský arcibiskup a potřebu vyjádřit se pocítil dokonce i předseda strany CSU a nekompromisní katolík Edmund Stoiber. V rozhovoru pro časopis Focus  zmínil, že by urážky náboženského cítění trestal přísněji a zdůraznil přílišnou liberálnost a malou náboženskou zapálenost Němců a potažmo i Evropanů.    

Anglický seriál (původně projekt BBC) vyniká drsnějším humorem. Postavička papeže se v něm chová značně potrhle a připomíná malé dítě. Snad ještě větší urážku pro církev představuje figurka zkorumpovaného kardinála, který prodává osiřelé děti do otroctví.  

Nejostřejší protesty vyvolala upoutávka na seriál, který má odstartovat 3. května. Na ní ležel kreslený Ježíš pod křížem u televize a nad ním byl nápis: Místo visení se směj. MTV už tuto reklamu raději stáhla, stěžovala si na ní Německá rada pro reklamu. K seriálu navíc televize vymyslela přídavné "fórky", jako je elektronický formulář ke zpovědi, umístěný na stránce www.MTV.de.

To, že televize stáhla jen reklamu, ale ne celý seriál, ukazuje podle biskupa, že "zodpovědné osoby nemají žádnou úctu k náboženství a víře a jde jim zcela zjevně pouze a jedině o provokaci a kšeftaření na nejnižší úrovni."

Naopak předseda Mladých liberálů Johannes Vogel brání MTV a podezírá kritiky, že seriál vůbec neviděli. "Bylo by radno, aby člověk dělal soudy teprve tehdy, kdy ví, o čem je vlastně řeč," řekl Vogel časopisu Der Spiegel. Připomíná, že jde o příklad, na kterém se ukáže, komu jde o skutečnou svobodu slova. Ti, kteří se ozývají proti seriálu, totiž neprotestovali proti nedávným karikaturám Mohameda.

Anketa

Zakázali byste pořad, který nevybíravým způsobem zesměšňuje církevní hodnostáře?
Ano
24 %
Ne
73,1 %
Nevím
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 921 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám