Hlavní obsah

Parlament ožil filmovými klapkami

Novinky, Kateřina Farná
PRAHA

V Poslanecké sněmovně se na čtvrteční vernisáži slavnostně představilo rekordních 128 výtvarně zpracovaných filmových klapek. Jejich autoři jsou čeští i zahraniční umělci. Akce je součástí doprovodného programu 46. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

Článek

Na unikátní minisalon originálních klapek, který zahájil umělecký ředitel festivalu Petr Koliha, přišli výtvarník Zdeněk Miler, jehož klapka Bratři v triku akci zahájila, i světoznámý fotograf Jan Saudek. 

Saudek pro festival vytvořil klapku Mls !!! a na zahájení vesele ke svému dílu řekl: "Klapka je oboustranně pomalovaná a dal jsem si s ní skutečně práci. Trvala mi celých dvaašedesát minut." Nechyběl ani autor nejlépe dražených klapek minulých ročníků festivalu, výtvarník Libor Vojkůvka. Jeho klapka Krabka - nezdařená klapka je opět horkým favoritem letošní aukce. Minulý rok vydražil své dílo za nejvyšších 86 tisíc korun.

Klapky budou vystaveny v Poslanecké sněmovně do 2. května. Poté budou představeny návštěvníkům od 3. do 24. května v Obchodním centru Nový Smíchov v Praze.

Na závěr 49. ročníku festivalu se 2. června ve Zlíně vydraží. Výtěžek z aukce podpoří tvorbu studentských filmů na Filmové škole Zlín. Loni se prodejem klapek získalo skoro 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám