Hlavní obsah

Premiéry - Hranice života, Firewall a Indián a sestřička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden mají premiéru tři filmy - thriller Hranice života s Ewanem McGregorem, český film Indián a sestřička a thriller s Harrisonem Fordem Firewall.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Hranice života

Režisér filmů Ples příšer a Hledání Země Nezemě Marc Forster přivádí na stříbrné plátno thrillerový příběh, který zachází pod práh všední reality a stahuje diváka do víru tajemné hry s identitami, sny a schématy lidské existence.

Hranice života je napínavým příběhem o newyorském psychiatrovi Samu Fosterovi a jeho snaze zabránit uzavřenému a zvláštnímu mladému pacientovi Henrymu Lethemovi  v uskutečnění sebevraždy, kterou si naplánoval na den svých 21. narozenin. Na pozadí tohoto příběhu se však odehrávají mnohem tajemnější a děsivější skutečnosti - Sam je postupně vtahován do Henryho života a posléze i do labyrintu jeho podvědomí.

Zpočátku má tato skutečnost vliv pouze na vztah s jeho přítelkyní a bývalou pacientkou Lilou, ale brzy se začne hroutit i Samovo přísně racionální vnímání reality. Sam, který se náhle místo na Manhattanu ocitá v divoce se měnící snové krajině a setkává se se stále bizarnějšími věcmi, přestává rozlišovat, co je skutečnost a co se odehrává pouze v jeho hlavě. Kdo je Henry Lethem a proč se mu tak daří tříštit Samovu realitu?

Stay, USA 2005, 99 min., české titulky, režie: Marc Foerster, hrají: Ewan McGregor, Naomi Wattsová, Bob Hoskins, Ryan Bowling...

Firewall

Thriller z prostředí počítačového zločinu nás seznámí s odborníkem na počítačovou bezpečnost banky Jackem Stanfieldem, který vytváří ty nejlepší sítě, jimiž neprojde žádný z počítačových delikventů. Speciální programy, přístupové kódy a firewally chrání finanční zdroje banky před hrozbou čím dál sofistikovanějších hackerů. Jackův systém však bohužel má slabé místo, se kterým nepočítal. Je jím on sám.

Bill Cox sledoval Paula a jeho rodinu během celého roku, ví o nich takřka všechno a nyní je připraven vyzvednout si obsah cizích kont. Jeho komplicové drží Jackův dům pod kontrolou, vyděšená manželka a děti jsou jejich rukojmí a Jack je donucen z účtů banky ukrást sto miliónů dolarů jako výkupné. Ocitá se v situaci, kdy musí obelstít vlastní systém, převést danou částku na Coxův zabezpečený účet a ještě vymazat všechny důkazy a stopy, které by mohly vést ke zločincovu dopadení. Během několika hodin musí dokončit riskantní operace, zachránit rodinu a porazit Coxe jeho vlastními zbraněmi ...

Firewall, USA 2006, 105 min., české titulky, režie: Richard Loncraine, hrají: Harrison Ford, Paul Bettany, Jimmy Bennett, Virginia Madsenová, Vince Vieluf, Robert Patrick, Robert Forster, Mary Lynn Rajskubová...

Indián a sestřička

Indián a sestřička je film o lásce, odehrávající se na malém městě v Jižních Čechách, konkrétně v Prachaticích. Jeho námětem je příběh pětadvacetiletého dělníka Františka, který inklinuje ke komunitě bílých indiánů, a romské dívky Marie, zdravotní sestry z městské nemocnice. Jejich vztah je vystaven nejen mnoha banálním předsudkům a rodinným averzím, ale prověřuje i sílu kmenové soudržnosti, ať již jde o romskou komunitu, alternativní společenství bílých indiánů či většinovou společnost. Dva různé světy se protnou v citech mladé dvojice, ale happyend této lásky je v nedohlednu.

Nelze si nevšimnout, že příběh je v mnohém podobný dramatu Romeo a Julie, nebo jeho modernější americké verzi West Side Story (i když v našem případě se jedná spíše o East Side Story). Montekové proti Kapuletům, Tryskáči proti Žralokům. Milostné příběhy mají svá pravidla, a Romeo a Julie jsou zkrátka příběhem, který funguje nejlépe.

Indián a sestřička, Česká republika 2006, 91 min., české znění, režie: Dan Wlodarszyk, hrají: Denisa Demeterová, Tomáš Masopust, Petr Lněnička, Tatiana Pauhofová, Ladislav Goral, Rozita Mertová, Mirek Kotlár, Koloman Baláž, Mihok Benedikt, Angelika Lakatošová, René Fečo...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám