Hlavní obsah

Koncert Streepové a Thurmanové

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělé herečky, jiskřivý humor a psychoterapie. Takhle řečeno by Prime mohl být nový film Woodyho Allena. Omyl: Newyorčan nyní přichází k divákům bez humoru i neuróz, uvedené atributy charakterizují komedii docela jiného typu. Meryl Streepová hraje zkušenou psychoterapeutku Lisu, Uma Thurmanová její pacientku, sedmatřicetiletou čerstvě rozvedenou Rafi.

Článek

Rafi si podle odborných rad potřebuje především užít. A protože je poslušná pacientka, když si ji začne namlouvat muž mladší než některá její trička, svěří se "na psychopohovce" s pocity trapnosti, ale i s nadějí, že Lisa jí románek schválí. Ta ji do něj pošle s nadšením, protože neví. A neví ani poté, kdy se syn svěří, že potkal úžasnou ženu.

Židovce Lise zatím vadí hlavně to, že vyvolená je jiného vyznání, ani věkový rozdíl nepotěší, ale pořád o tolik nejde, neboť Lisa stále netuší. A diváci už se těší, co se stane, až pochopí... Těšit se na tenhle moment je zcela namístě. Protože etuda, kterou Streepová vzápětí sehraje, je tak úžasná, že už pro ni stojí za to film vidět. A není jediná. Výkon herečky v roli zaskočené, raněné a bezradné psychoterapeutky posouvá celou komedii o nejedno patro výš, než kam by patřila bez ní.

A výborná, kouzelná zejména v rozpacích i spontánnosti, s níž se svěřuje s nejintimnějšími detaily, je i Thurmanová. Výkony obou (je skoro lhostejné, že Davida hraje zrovna Bryan Greenberg) jsou tedy silným pilířem filmu, naštěstí nikoliv jediným. Prime je docela chytře, i když ne zrovna brilantně vymyšlená historka.

Motiv židovství se vytratí tak, že je zřejmé, že byl jen "plnidlem" do úvodní části filmu, s vyústěním děje si Younger také nenadělal víc starostí, než že ho prostě přivařil titulkem "po roce". Ale je tu řada opravdu vtipných situací i dialogů, které pobaví a chvílemi možná i dojmou.

Prime, USA 2005, režie a scénář: Ben Younger, kamera: William Rexer, hrají: Meryl Streepová, Uma Thurmanová, Bryan Greenberg a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám