Hlavní obsah

Čína vyzvala Rolling Stones, aby vypustili pět písní

Čínští cenzoři vyzvali britskou skupinu Rolling Stones, aby ze svého víkendového koncertu v Šanghaji vypustila pět písní, které považují za "příliš peprné". Novinářům to v pátek řekl frontman kapely Mick Jagger, který ale podle agentury Reuters nevypadal rozhodnutím čínských úřadů nijak podrážděný.

Článek

"Svým způsobem jsme to čekali," řekl Jagger na tiskové konferenci. "Ale jsem rád, že (čínské) ministerstvo kultury chrání morálku přistěhovaných bankéřů a jejich přítelkyň," dodal v narážce na převážně zahraniční publikum, které je na koncertu očekáváno.

Rolling Stones vystoupí vůbec poprvé ve své čtyřicetileté kariéře v Číně v sobotu na šanghajském Grand Stage, relativně malém sále s 8500 míst. Koncert tu kapela plánovala už v roce 2003, ale zrušila ho kvůli epidemii SARS, která v Asii vypukla. "Když jsme se tu poprvé ucházeli o vystoupení, požádalo nás ministerstvo kultury zdvořile, zda bychom nemohli uvážit, že bychom nehráli některé písně z alba Forty Licks," řekl Jagger.

"Tentokrát jsme doufali, že nebude žádná cenzura... ale přišli se stejnými čtyřmi písněmi, které nechtěli, abychom hráli a přidali ještě jednu," dodal. "Naštěstí máme 400 dalších songů, které můžeme hrát, takže to není problém." Ještě před zrušením koncertu v roce 2003 promotéři koncertu souhlasili, že Rolling Stones vypustí Honky Tonk Woman, Brown Sugar, Beast of Burden a Let's Spend the Night Together z alba, které vyšlo v roce 2002.

Čínským úředníkům vadily texty, které považovali za příliš peprné pro umírněné Číňany. Která je pátá píseň na seznamu zakázaných, Jagger neupřesnil; podle agentury AP se ale předpokládá, že jde o Rough Justice, úvodní song nového alba A Bigger Bang. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám