Hlavní obsah

Festival Stimul zakončí Mazurek a Fennesz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrcholem festivalu jiné hudby Stimul bude 13. dubna v Divadle Archa vystoupení předního představitele laptopové scény Rakušana Fennesze spolu s Philipem Jeckem z Liverpoolu, který patří k průkopníkům ve využívání gramofonů jako zdrojů zvuku.

Článek

Fennesz využívající kytaru a laptop patří k prvním, kdož začali pracovat s "glitchy", tedy s rušivými nehudebními zvuky, jaké jsou různé lupance, škrábance, šumy, brumy a pískání či skřípoty. Pohybuje se mezi ambientem a minimal technem. Spolupracoval s řadou hudebníků z různých stylů od rockového písničkáře Jima O´Rourka, přes zpěváka skupiny Japan Davida Sylviana a Ryuichi Sakamota, až po avantgardního kytaristu Keitha Rowa z AMM, trumpetistu Franze Hautzingera a Philipa Jecka, který jako jeden z prvních začal využívat gramofony jako zdroje zvuku, ovšem ne jako DJ. Pracoval s praskoty a šumy, přičemž využívat i kolísání rychlosti gramofonů. Doplní je tuzemské soubory Kora et le Mechanix, Mateřídouška a  Birds Build Nests Underground.

Předznamenáním vrcholu festivalu je páteční koncert americko-brazilského projektu Sao Paulo Underground v prostoru NoD. nad klubem Roxy. Postavil jej americký kornetista Rob Mazurek, spojují komorní jazz s lapotopovou elektronikou.

Ve svém posledním projektu se tento hráč, který hostoval u Jima O´Rourka, Tortoise a Stereolab, inspiroval brazilskou hudbou. Spojil se s trumpetistou Maurizie Takarou a bubeníkem Richardem Riberiem. Před nimi bude hrát polský Mikrokolektyw.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám