Hlavní obsah

Pán prstenů podruhé

Novinky, Věra Míšková

Sedm let prožil novozélandský režisér Peter Jackson s legendárním příběhem J. R. R. Tolkiena Pán prstenů, když nepočítáme čas, kdy přesvědčoval studia, že svět Středozemě lze převést na plátno. Rozsáhlou trilogii natočil najednou a nyní postupně sklízí plody své práce.

Článek

Film Pán prstenů: Společenstvo prstenu přesvědčil dlouholeté pochybovače (Tolkien napsal trilogii na počátku padesátých let minulého století), že natočit magickou ságu tak, aby si ji diváci zamilovali podobně jako knihu, možné je. Zisk 350 miliónů dolarů je výmluvný, a nic na něm nemění fakt, že při loňském udílení Oscarů zažil Jackson zklamání, když z dvanácti nominací ty hlavní neproměnil. Ostatně nic není ztraceno, Dvě věže jsou v kinech, závěr trilogie Návrat krále na uvedení dál čeká.

Souboj se přiostřuje

Dvě věže začínají tam, kde Společenstvo prstenu skončilo. Hobit Frodo Pytlík, který získal od svého příbuzného Bilba magický prsten, po němž touží temný Sauron, se dostal do samotného centra souboje mezi silami světla a temnot. Nyní jako vůdce společenství, složeného z jeho přátel, kouzelníka, elfa, trpaslíků a dalších pomocníků, pokračuje v cestě na vrchol sopky, aby zde prsten jednou provždy zničil.

"Chtěl jsem na plátno převést všechny nejsilnější okamžiky z Tolkienových knih, a to pomocí moderních technologií tak, aby diváci zažili v kině věci, které se jim ještě nikdy nepřihodily," vyznává se Jackson ze své filmařské touhy, a ke svému vztahu k Tolkienovu příběhu s úsměvem dodává: "Štáb o mně často hovořil jako o hobitovi. Nepochybuji o tom, že si jenom dělali legraci, ale musím přiznat, že něco ze životní filozofie hobitů je mi blízké. Dobré jídlo a pohodlná židle před krbem, to je něco, čím nikdy nepohrdnu."

Obsazení a nároky

V hereckém týmu se znovu setkáme s Elijahem Woodem (Frodo Pytlík), Ian McKellen (čaroděj Gandalf), Viggem Mortensenem (Aragon řečený Chodec), Seanem Astinem (hobit Sam), Liv Tylerovou (elfka Arwen), Cate Blanchetovou (elfka Galadriel) a dalšími.

A co všechno museli Jacksonovi herci umět? Režisér vypočítává: "Pán prstenů od herců vyžaduje, aby uměli bojovat sečnou zbraní, jezdit na koni, na kánoi, naučit se cizí jazyk používaný ve Středozemi a slézat vrcholky hor. K tomu všemu ještě musejí být schopni převést magii a magnetismus Tolkienových postav na plátno."

Reklama

Související témata:

Související články

Bond kontra Pán prstenů

Ne nemusíte se obávat, že by se některý z režisérů béčkových akčňáků rozhodl vyslat na pomoc hobitům v jejich boji proti Sauronovi královnina agenta s právem...

Výběr článků

Načítám