Hlavní obsah

Schlöndorff natočil v Česku snímek o nacistech

Právo, Věra Míšková

Svůj nejnovější film Devátý den natočil slavný německý režisér Volker Schlöndorff v německo-lucembursko-české koprodukci a točilo se z velké části právě v České republice. Do Prahy také režisér přijel uvést jeho premiéru.

Článek

"Bylo to příjemné natáčení, výborná spolupráce s českým štábem i herci, nejen s Karlem Dobrým, který má poměrně velkou roli, ale i s ostatními," řekl na setkání s novináři tvůrce Oscarem a Zlatou palmou z Cannes oceněného filmu Plechový bubínek.

Děj filmu Devátý den se odehrává za 2. světové války, která tvoří kulisu k dramatu lidského svědomí, odpovědnosti k sobě samému i hodnotám, které člověk vyznává.

"Jde o osobní souboj mezi katolickým knězem a mladým nacistickým důstojníkem. Podstatné je ale téma, které může skrze extrémně vypjatou situaci promlouvat velice naléhavě ke dnešku," řekl Schlöndorff a dodal, že člověk se v každé době dostává do situace, kdy se musí rozhodovat mezi kariérou a respektem k sobě samému - i když samozřejmě dnes nejde o život v tom smyslu, v jakém o něj šlo za války.

Tehdy byl hlavní hrdina jeho filmu, lucemburský kněz Kremer, postaven před rozhodnutí spolupracovat s nacisty, nebo se vrátit do koncentračního tábora Dachau, odkud byl účelově propuštěn na devítidenní dovolenou.

Nacista? Mladík, který chtěl kariéru

"Zajímají mě jedinci, kteří se dokáží vzepřít a tím dospět k vnitřní svobodě. Pro roli nacistického důstojníka jsem záměrně vybral atraktivního pětadvacetiletého herce Augusta Diehla a nechal ho většinu filmu chodit v civilu. Šlo mi totiž o to, usnadnit dnešním mladým divákům pochopení souvislosti tohoto konkrétního příběhu s dneškem - ten důstojník je zkrátka mladý muž, kterému jde o kariéru."

Hlavní roli abbého Kremera ztvárnil přední německý herec Ulrich Matthes, který s touto rolí počítal několik let, kdy se film připravoval. "Když se konečně schylovalo k natáčení, dostal Uli nabídku hrát Goebbelse ve filmu Pád třetí říše a najednou měl pocit, že snad vůbec nejde hrát s odstupem pouhých dvou týdnů Goebbelse a oběť nacismu. Naštěstí jsme ho přesvědčili, a on roli přijal," řekl Schlöndorff.

Sehnat dnes na film tohoto typu peníze podle něj není těžké, ale prakticky nemožné. Proto nabídku producenta natočit Devátý den s radostí přivítal. "Režisér nemusí mít strach, že prodělá, ten musí mít producent," řekl Schlöndorff a dodal, že Devátý den natočil za pouhých 1,5 miliónu eur, což je prakticky televizní rozpočet.

"Film se ale prodal do celého světa. Před šesti týdny měl premiéru ve Španělsku, koncem roku v Polsku. U nás našel malé cílené publikum a dostal jedenáct nominací na filmové ceny," doplnil režisér. Devátý den uvede Bontonfilm do českých kin ve třech kopiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám