Hlavní obsah

První digitální televize v ČR už mají licence

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělila prvních šest TV licencí, umožňujících vysílat v budovaných digitálních sítích. Rada udělila první licence po roce a půl, po který tendr řešila.

Článek

Podle místopředsedy rady Petra Pospíchala získali licenci pro síť označovanou písmenem B žadatelé ze zpravodajské stanice Z1. Dále získal licenci program TV Pohoda a společnost RTA se svým regionálním projektem.

V síti C může nyní začít vysílat Fero Fenič se svou Febio TV, stanice TV Barrandov a hudební stanice Óčko.

Radní se nad šesticí shodli bez potíží

"Těchto šest licencí bylo uděleno s mimořádně vysokou mírou shody radních," řekl v úterý Právu místopředseda Rady Petr Pospíchal. Dodal, že uchazeči, kteří licenci dostali, mohou začít vysílat do 360 dní po obdržení správního rozhodnutí.

Nova a Prima včera žádnou licenci neobdržely. Podle Pospíchala se ale předpokládá, že každé z nich bude udělena jedna licence, až bude schválena novela mediálního zákona, kterou nyní Senát vrátil Sněmovně.

O licenci se ucházely na tři desítky žadatelů se čtyřmi desítkami projektů.

Febio TV chce být stanicí "energickou, inovativní, inspirativní, trendovou, experimentální, dobrodružnou, pestrou, provokativní, odvážnou, hravou a radostnou." Chce vysílat dokumenty, pořady pro minority, kvalitní filmy a alternativní zábavné pořady.

TV Pohoda prý chce vyrábět vlastní hrané pohádky, dětské seriály a filmy. Televize by měla mít širší záběr na cílovou skupinu od tří až přibližně do pětadvaceti let, tedy pro děti, pro teenagery i vysokoškoláky. Zařadí také animované seriály a filmy, ale v menší míře než kabelové a satelitní kanály pro děti a chce se prý vyhýbat těm hodně násilným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám