Hlavní obsah

Divokej Bill: Dnešní piráti jsou moc navonění

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Divokej Bill vydává nové album. Zpěvák a kytarista Vašek Bláha poskytl Právu rozhovor.

Článek

Obal nového alba jste pojali v pirátském duchu, stejně tak bude koncipované následující turné.

Co vás na pirátské tématice fascinuje?

Mě spíš láká muzika, která je s ní spojená. Vždycky jsem ji měl rád, miluju atmosféru krčmy, kde opilí chlapíci zpívají a zvedají nad hlavu poháry plné piva nebo vína. Vždy, když jsme vymýšleli obaly desek, chtěli jsme do nich piráty zakomponovat. Vyšlo to až teď.

Máš rád pirátské filmy nebo knížky?

Spíš mám rád piráty jako takové. Je to zajímavé povolání, stejně jako doba, kdy klasičtí piráti na moři přepadávali bohaté lodě. Na vlastní kůži bych si ale to dobrodružství zkusit nechtěl, už vůbec ne v současnosti, protože dnešní piráti jsou na můj vkus moc navonění.

Provázel realizace nové desky strach z toho, že nesplníte očekávání, které fanoušci i vydavatel mají?

Lhal bych, kdybych říkal, že jsem si na to nevzpomněl. Vyřešil jsem to tím, že jsem trošku omezil hulení, protože vždycky, když jsem si dal brko, jsem měl pocit, že je to hrozná odpovědnost. Celá kapela desku nahrávala mnohem střízlivější než v minulosti.

Jsem typ člověka, který byl zklamaný z každé desky, kterou Divokej Bill vydal. Jsem zklamaný i z téhle. Radost se u mě dostaví zpravidla až rok po vydání. To si pak řeknu, že je skvělé, že jsme desku natočili, protože jsme klidně mohli namísto toho stagnovat. Nikdy také neuhodnu, které skladby se u posluchačů prosadí. Pecky, na které nesázím, dopadají výborně a naopak.

Na kterou skladbu z nové desky nesázíte?

Nic jsme neošidili, stojím si za všemi. Trošku mě nicméně zklamalo, jak dopadla singlovka Síť. Doma jsem si na ni nahrál do počítače krásnou instrumentální linku, písnička měla ksicht, ale když se nahrála ve studiu, něco mi v ní chybělo.

Proč je na desce stařičká odrhovačka Alkohol?

Všichni kritici o nás píšou, že jsme hospodská kapela. Když si ale proberu všechny naše desky, na kterých je dohromady padesát skladeb, není tam jediná zmínka o chlastu. Říkal jsem si, že jim dám do rukou důvod, aby to o nás dál mohli psát.

Písničku Voda zpívá jakýsi Radek Hásek. Kdo to je?

Můj kamarád, takový ujetý básník z Teplic. Na mejdanech vždycky recituje básničky a Voda se mi líbila nejvíc. Nahrál jsem ve studiu hudební motiv a hodinu poté mi Radek zavolal, že mě přijel navštívit. Přišel jako na zavolanou. Ve studiu jsem mu vrazil do ruky mikrofon a řekl, ať do nahrávky zarecituje tu básničku. Pro mě je to nejlepší píseň na desce, protože je přímá a obyčejná. Navíc jsem nikdy neprošel undergroundem, ke kterému se Radek hlásí. Je to pro mě novinka a baví mě to.

Proč mají písničky Růženka a Vesničani takřka stejný hudební doprovod?

Růženku napsal náš kytarista Prochajda a mně se strašně líbila hudba. Tak jsem ji vzal, zachoval jsem akordový sled i harmonii a udělal si vlastní text, který jsem nazval Vesničani.

V té skladbě je taková zvláštní angličtina...

To je tzv. úvalská angličtina, což je nadsázka, protože anglicky neumíme. Když jsme dokončovali desku ve studiu Sono, začínala tam své album točit skupina Žlutý pes. Jejich zpěvák Ondřej Hejma je jeden z nejlepších překladatelů z angličtiny v zemi. Úvalskou angličtinu ale nepřeložil, tak je možná chyba u nás.

Divokej Bill: Divokej Bill

Album na druhý poslech

Divokej Bill se na svém novém albu zlepšil zejména instrumentálně a aranžérsky. Své pubrockové skladby s popovými nápěvy má dobře promyšlené, ošetřené i nahrané. K tomu trochu přitvrdil a zvuku přidal na masívnosti.

V textech si opět hraje se slovíčky. Většinový autor Bláha bere, kde se dá, tu a tam se vyvrbí hloupost, ovšem nad ní drží jasně daná filozofie jazykového průplachu, který příjemně a provokativně šimrá.

Není to album na první poslech. Chvíli jako by se kapela trápila s melodickými linkami, jako by jí nešly postavit tak lehce jako kdysi. Jenomže další poslech odhalí zdánlivou bezradnost jako tvůrčí. Z pod ní vyrůstají melodie, které lze pojmenovat jako krásné.

EMI, 40:14

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám