Hlavní obsah

Claudia Cardinalová: Měla jsem šťastný život

Právo, Novinky, Věra Míšková

Hvězda světového filmu, herečka Claudia Cardinalová, ozdobila v pátek závěr pražské části Mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest 2006. Na slavnostním zakončení v multiplexu Village Cinemas Anděl převzala čestnou Cenu Kristián.

Článek

"Všechno v mém životě bylo fantastické, prakticky všechny své filmy považuji za stejně důležité, protože jsem si je vždycky velmi pečlivě vybírala a navíc jsem měla štěstí, že jsem pracovala s úžasnými režiséry a báječnými partnery, kluky jako Jean Paul Belmondo, Marcello Mastroianni, Charles Bronson nebo Alain Delon. Byl to šťastný život a dodnes se v něm mohu zabývat jen přítomností, mám pořád hodně co dělat," řekla osmašedesátiletá CC, která se proslavila filmy jako Tenkrát na Západě, Gepard, Cartouche, Fitzcarraldo 8 nebo Statek, který uvedla nyní v Praze.

Rodačka z Tunisu, jejíž rodiče měli kořeny na Sicílii, se stala v šestnácti letech královnou krásy - nejhezčí Italkou v Tunisu - a vzápětí začala dostávat filmové nabídky. Pracovala s režiséry jako Monicelli, Fellini, Visconti či Lelouch, točila v Itálii, ve Francii, v Hollywoodu i v Rusku a na všechno vzpomíná s úsměvem, nadhledem a láskou.

Typická italská matka

"Snad proto, že jsme na začátku dlouho odmítala stát se herečkou, a oni byli překvapeni a  přemlouvali mě, jsem tu po pětačtyřiceti letech stále," řekla o své dlouhé kariéře. "Ale být herecem není jednoduché, člověk musí být silný a pokud v mládí uvěří všem těm řečem o kráse, je to konec," poznamenala Cardinalová a dodala, že si scénář vybírá vždy tak, že pokud ji po dvou stránkách nezaujme, zavře ho a odmítne.

Cardinalová má syna a dceru a tvrdí o sobě, že je typická italská matka. "Patrickovi je sedmačtyřicet, žil dlouho v New Yorku a teď se vrátil do Itálie, Claudia žije mezi Římem a Paříží, takže se vídáme velmi často. U nás je to ale naprosto normální, pro  italskou matku je přirozené, že volá svým dětem dvacetkrát denně," přiznala Cardinalová.

Ceny Kristián pro české filmy

Na závěr pražské části Febiofestu, který bude nyní pokračovat v regionech a na Slovensku, byly tradičně uděleny také Ceny Kristián pro nejpozoruhodnější domácí filmové počiny uplynulého roku, jak o tom rozhodli hlasováním oslovení filmoví novináři.

Za rok 2005 získal Kristiána v celovečerní hrané tvorbě film Štěstí scenáristy a režiséra Bohdana Slámy, v kategorii animované tvorby zvítězil Světlonoš Václava Švankmajera a v dokumentární a publicistické tvorbě byl oceněn Zdroj Martina Marečka. Filmovou cestu kolem světa, na níž diváci navštívili 284 filmů z 58 zemí, podniklo letos v Praze více než osmdesát tisíc diváků (respektive tolik bylo vydaných vstupenek), tedy zhruba o patnáct procent více než loni. 

Reklama

Související témata:

Související články

Hvězdou Febiofestu bude Claudia Cardinalová

Legenda evropské i světové kinematografie, italská herečka Claudia Cardinalová bude hvězdou mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Její 13....

Emília Vašáryová rozdělení země nepřijala

Na padesát tisíc vstupenek vydala do dnešního dne pražská část 13. ročníku mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest 2006. Právu to sdělil jeho...

Výběr článků

Načítám