Hlavní obsah

Alex Hacke z Neubautenů se dal na film, je hostem Febiofestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedním z hostů letošního Febiofestu je člen legendární berlínské industriální skupiny Alexander Hacke. Nepatřil však jen ke hvězdám doprovodného programu, i když v pondělí zakončil po boku americké režisérky a performerky Danielle de Picciotto koncert v Arše ve scénické podobě projektu Cult Of Cthulhu, v němž vyměnil baskytaru za elektroniku.

Článek

V programu festivalu se objevily dva snímky spojené s Hackeho jménem, Hory šílenství věnované mistru hororu H. P. Lovecraftovi (úterý 15:30¨), k nimž vytvořil hudbu spolu se skupinou The Tiger Lillies, a snímek Einstürzende Neubaten: Pozemek (úterý 18:00)  zachycující výjimečný koncert v berlínském Paláci republiky, kde se ke skupině připojilo i publikum. Oby režírovala de Picciotto.

O tématu prvního snímku řekl Novinkám Hacke: "Lovercraft je teenagerská četba, také jsem ho v té době četl stejně jako Edgara Alana Poea nebo Alisteira Crowleyho. Dokonce jsem studoval různé kulty, zabýval jsem se runami a severskou mytologií, z níž právě Lovercraft čerpal. Asi ho těžko lze označit za vysokou literaturu, zajímavý ale je kontrast jeho snah o uznání a života v chudobě, který vedl."

Pracuje s tureckým režisérem Akimem

Hacke je však také spolupracovníkem významného a oceňovaného režiséra tureckého původu Fatiha Akima. Spolupracoval s ním na snímku Proti zdi oceněným v roce 2004 Zlatým Medvědem na Berlinale. Vysvětlil, jak k tomu došlo: "Pro Fatiha pracuje náš bývalý manager a ten mně oslovil."

Spolupráci si pochvaloval: "Fatih je vynikající režisér, který z herců dostane neuvěřitelné výkony." Oba se sešli u dalšího filmu Across The Bridge, zachycující současnou hudební scénu v Istanbulu. "Natáčel jsem všechny kapely po tento film, jel jsem do Istanbulu se svým mobilním studiem. Fatih chtěl vždycky tento film natočit, ale nápad na dokument o turecké hudební scény vždycky producenti odmítali. Teprve po Proti zdi se to změnilo. Když se ho ptali, jaký chce natočil další film, řekl, že Across The Bridge."

Jeho role je však větší, je i průvodcem filmu: "Dospěli jsme k závěru, že nejlepší bude, když průvodcem bude právě cizinec, který v Turecku nežije. Přesto, že filmu věnuje Hacke v polední letech větší pozornost, hudbě zůstane věrný: "Hercem se nestanu. Zůstanu u toho, co umím."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám