Hlavní obsah

Iráčanka kandiduje na literární cenu za blog Bagdád hoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prestižní literární cenu v Británii byla v úterý nominována Iráčanka, která publikuje anonymně již třetím rokem internetový deník, blog, nazvaný Baghdad Burning (Bagdád hoří). Mísí v něm humor, beznaděj a břitké politické postřehy. Knižní vydání deníkových záznamů jí vyneslo nominaci na cenu Samuela Johnsona.

Článek

Mladá žena známá jen pod pseudonymem Riverbend umísťuje své záznamy na webové stránce, kterou sama charakterizuje jako "dívčí blog z Iráku", pravidelně od srpna 2003. Tehdy napsala: "Jsem žena, Iráčanka a je mi 24 let. Přežila jsem válku. Víc toho nepotřebujete vědět. Na tom jediném ostatně v této době záleží."

Krátce na to vysvětlila, že ztratila práci v softwarové společnosti, protože bylo příliš nebezpečné, aby chodila do zaměstnání. Její internetový deník sestavilo loni do knihy nakladatelství Marion Boyars Publishers, které zná autorčinu totožnost. Publikace Baghdad Burning byla nominována spolu s dalšími 18 knihami na cenu Samuela Johnsona za současnou literaturu faktu. Její vítěz dostane 30000 liber.

V posledním záznamu na www.riverbendblog.blogspot.com 18. března Riverbend píše o tom, jak se Irák změnil od invaze před třemi lety. Jako mnoho dalších i ji nejvíce znepokojuje rostoucí propast mezi sunnity a šíity, která podle ní v dobách jejího dětství takřka neexistovala. Nyní je jedním ze zdrojů násilí, které vyvolává obavy z občanské války. "Teď jde největší strach z toho, jak se tato diskriminace založená na sektách rozšířila a je běžná," napsala Riverbend. "Ani ti nejcyničtější kritici války si nemohli představit, že na tom země bude tři roky po válce tak špatně... Bůh nás ochraňuj před čtvrtým rokem."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám