Hlavní obsah

Ceny Thálie za rok 2005 byly rozdány

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová
PRAHA

Třináct různobarevných skleněných objektů, jež podle návrhu Bořka Šípka zhotovila sklářská huť Ajeto v severočeské Lindavě, si z třináctého ročníku Cen Thálie, udělovaných v sobotu večer v pražském Národním divadle, odneslo třináct osobností. Přesto lze říci, že třináctka Cenám Thálie smůlu rozhodně nepřinesla.

Článek

Nejvíce ocenění přiřkli členové odborných komisí i představitelé Herecké asociace, jež od roku 1994 uděluje ceny za mimořádné umělecké výkony v uplynulém roce, osobnostem z Prahy, tři ceny putovaly do Brna, po jedné do Uherského Hradiště a Olomouce.

Pod hostitelskou střechou pražského Národního divadla zůstala cena pro Evu Urbanovou za roli Kostelničky v tamní inscenaci Janáčkovy Její pastorkyně. Skutečnost, že Urbanová za tuto postavu získala již druhou Thálii, je potvrzením jejích kvalit v interpretaci této role, přesto lze jen stěží pochopit, že ji porota nenominovala již loni za úctyhodný výkon v titulní roli opery Adriana Lecouvreur.

Svou třetí Thálii si domů odnášela půvabná sólistka baletu pražského Národního divadla Tereza Podařilová. Po Carmen a Kateřině proměnila do třetice nominaci na cenu za postavu Taťány v baletu Oněgin, stejně jako její kolega Jiří Kodym svou první cenu za titulní roli v témže díle. Hereckými výkony v pražských inscenacích přesvědčili členy odborné poroty i činoherec Ivan Řezáč ve vskutku skvělé herecké kreaci Arnulfa v Moliérově Škole pro ženy smíchovského Švandova divadla a Tereza Bebarová jako okouzlující, dryáčnická i dojemná Fanny Briceová v muzikálu Funny Girl nuselské Fidlovačky.

Z úrody čtyř domácích inscenací muzikálu Donaha! bodovala ta z Uherského Hradiště a sice Cenou Thálie pro Tomáše Šulaje, který tak v roli Jerryho dokázal šíři svého talentu, jímž obsáhne jak velké shakespearovské postavy, tak i muzikál. Do Brna putovala cena pro herečku Kateřinu Holánovou za ibsenovskou kreaci Rebbeky Westové a pro ruského pěvce Jurije Gorbunova za maršála Kutuzova v Prokofjevově Vojně a míru.

Lipského odměnil aplaus vestoje

Nejdelší aplaus sklidil Lubomír Lipský, jemuž hlediště vzdalo poctu vestoje. Zasloužil si ji nejen za svůj celoživotní přínos komediálnímu herectví, ale i za vtipný výstup, v němž kromě Herecké asociaci poděkoval i "strýčku Váňovi, sestřenici Bětě, bratranci Ponsovi, bratránkovi z Batávie, otci Goriotovi, matce Kuráži, třem sestrám, bratrům Karamazovým" a nakonec i sám sobě poté, co konstatoval, že dnes se děkuje nejvíce sponzorům, ale on žádného nemá.

Cenu mu předávali dva prezidenti - exprezident Václav Havel jakožto představitel Nadace Vize 97 a prezident Herecké asociace Václav Postránecký. "Mám obrovskou radost, že jsem mohl cenu předat svému někdejšímu kolegovi z Divadla ABC a herci, jehož si velice vážím, Mirku Lipskému," řekl po skončení večera Postránecký Právu.

Dlouhý potlesk patřil i loňskému nositeli Thálie Borisi Rösnerovi, který přišel předat cenu letos oceněné kolegyni ze své ozdravné kůry po podstoupené chemoterapii. A bouřlivě se tleskalo i choreografu a zakladateli Pražského komorního baletu Pavlu Šmokovi, který svižným krokem vyběhl na jeviště pro Zvláštní cenu Kolegia.

Večer splněných i nesplněných přání

Děkovalo se jako vždy kolegům, porotám, režisérům, dirigentům, rodičům i sponzorům. Netradiční tón vnesl do děkovacího stereotypu basista Jurij Gorbunov, který mohutným hlasem zapěl ruské "Blagodarju vas od serca!", zatímco jeho starší kolega Jaroslav Horáček, který za měsíc oslaví osmdesáté narozeniny a v sobotu získal cenu za celoživotní operní mistrovství, stěží přemáhal dojetí. Jiří Nermut, oceněný za celoživotní baletní mistrovství, překvapil citací Wolkerových veršů a životním optimismem. Půvabem zazářila nositelka ceny pro mladého umělce Evellyna Pacoláková, která si prožila svůj "večer splněných přání".

O vtipný, svižný průběh večera i sršatě ironický komentář se v roli moderátora postaral plzeňský herec a dramatik Antonín Procházka, který mezi herce zahrnul i nepřítomného premiéra Paroubka, o onemocnělém ministru kultury Jandákovi nemluvě. Nadhled si dokázal udržet i po skončení večera na rautu v Pražské křižovatce, kdy na dotaz, zda neměl trému, pohotově odpověděl: "Trému jsem neměl, jen mě trápila myšlenka, zda jsem Herecké asociaci sdělil správné číslo svého konta."

Ceny Thálie za rok 2005
Činohra
Ženský výkon
Kateřina Holánová (role Rebbeky Westové ve hře Henrika Ibsena Rosmelsholm, Národní divadlo, Brno)
Mužský výkon
Ivan Řezáč (role Arnulfa v Moliérově Škole pro ženy, Švandovo divadlo, Praha)
Opera
Ženský výkon
Eva Urbanová (role Kostelničky v opeře Leoše Janáčka Její pastorkyňa, Národní divadlo, Praha)
Mužský výkon
Jurij Gorbunov (role Kutuzova v opeře Sergeje Prokofjeva Vojna a mír, Národní divadlo, Brno)
Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr:
Ženský výkon
Tereza Bebarová (role Fanny Briceové v muzikálu Funny Girl, Divadlo Na Fidlovačce, Praha)
Mužský výkon
Tomáš Šulaj (role Jerryho Lukowského v muzikálu Donaha!, Slovácké divadlo, Uherské Hradiště)
Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr:
Ženský výkon
Tereza Podařilová (role Taťány v baletu Oněgin, Národní divadlo, Praha)
Mužský výkon
Jiří Kodym (titulní role v baletu Oněgin, Národní divadlo, Praha)
Ceny za celoživotní dílo
Lubomír Lipský (činohra)
Jaroslav Horáček (opera)
Jiří Nermut (balet)
Zvláštní cena Kolegia pro udělování cen Thálie:
Pavel Šmok (choreograf)
Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:
Evellyn Pacoláková (Moravské divadlo, Olomouc)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám