Hlavní obsah

Liternetur@: Súra č. 109

Právo, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melancholická črta z deníku jistého J. §., psaná v ich formě, březen 2006. Po zprávách jako po vejprasku - humanizace světa úspěšně pokračuje, každý den je však nutno vedle úmrtních oznámení uvádět i všechna errata.

Článek

Náhodou jsem otevřel Andreje Bělého: Měsíc - / -bílá / rukojeť - / právě teď / stal se rudým nepřítelem: // ostřím svitu / trhá mlhu / jako drápy / šelem. Pak mě napadlo, že Krylovo Jak tóny kravských zvonců zní stránky pamfletů, / lze dobrati se konců, být stádem Hamletů dostává úplně jiný kontext. Máme býti Dány, nebo je Elsinor zapovězené místo? Znovu si pouštím film Království nebeské (Kingdom of Heaven, 2005) s elfím Orlandem Bloomem v hlavní roli. Z kováře Baliana se promění v Baliana z Ibelinu, chrabrého obránce Jeruzaléma před Saladinovými saracénskými vojsky. Píše se totiž rok 1187, třetí křižácká výprava ještě nezačala. Protože Balian od svého otce ví, že křižáctví je hlavně v srdci a hlavě, vydá nakonec Saladinovi Jeruzalém za slib zachování života žen, dětí a starců. Nebyla to už tehdy oboustranná hereze?

Po kávě pokračuji v asanaci knihovny (viz minulá liter-netur@). Prohlížím si Effelovo Stvoření světa (SNKLHU, Praha 1959). Karikatura, která vysvětluje trojjedinost boží (Stvořitelova postava se odráží na hladině a současně vytváří stín), mě vždycky rozesmála. Dneska koutky ani necukly. Označuji knihu písmeny ZU neboli zvláštní určení a odkládám do připravené bedny. I když nejlepší by to bylo všechno zapálit a sebe s tím.   Podobně končí Petr Kien v Canettiho románu Zaslepení. Ještě že už mi je tolik let, takže paradoxně můžu pravdivě tvrdit, že mám před sebou ty nejlepší vyhlídky. Generace našich dětí už bude lhát.

Před spaním jsem si ještě jednou otevřel Bělého: Cupotáme / zářivými dny... / Docu-potáváme se -/- tmy! Půlměsíc za oknem se mi zdá zase o něco větší.  

Islámských internetových stránek v češtině existuje několik, k islámu kritických ještě více. Vždycky jsem se snažil přečíst si posvátné texty stejně jako ty tabuizované, bez toho jsou všechny polemiky a komentáře jen krákorem.

Stránku http://IslamWeb.cz IslamWeb.cz provozují Islámská nadace v Brně a Islámská nadace v Praze. Jednou položkou v menu je Korán. Jednak si zde můžete přečíst všech 114 súr, každá z nich má český a arabský název a očíslované verše (těch může být více než 200, ale také třeba jen 3); jejich čísla je možno zadat do vyhledávače a objeví se pouze ony. Nebo lze zadat slovo a objeví se všechny verše, ve kterých se hledaný výraz vyskytuje. Vybral jsem súru č. 109 (Nevěřící, org. Al-Káfirúri):

1. Rci: "Nevěřící!

2. Já nebudu uctívat to, co vy uctíváte,

3. a vy nejste ctitelé toho, co já uctívám,

4. a já nejsem ctitelem toho, co vy jste uctívali,

5. a vy neuctíváte to, co já uctívám.

6. Vy máte své náboženství a já své náboženství mám."

Tohle je pěkná súra, jen jestli se na ni trochu nezapomíná.

Reklama

Výběr článků

Načítám