Hlavní obsah

Atkinson od Mr. Beana na hony vzdálený

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obsazení slavného britského komika Rowana Atkinsona alias Mr.Beana do filmu, který dostal český distribuční název Univerzální uklízečka, svádí k očekávání, že jde o hodně třeskutou legraci. Takový předpoklad však britská novinka začínajícího režiséra Nialla Johnsona v žádném případě nenaplňuje.

Článek

Zpráva je to dobrá nebo špatná výhradně podle vkusu a momentální nálady jednoho každého diváka. Je ale dobře to vědět, a pak se lze těšit na to, že Rowan Atkinson v Univerzální uklízečce dokazuje, že je kromě výsostného klauna Mr. Beana také hercem jiných poloh a vůbec ne špatným.

Jako partner na plátně dokonce zcela rovnocenným velké dámě britského filmu Maggie Smithové, která ztvárnila titulní roli. Reverend Walter Godfellow je natolik zabraný do přípravy svých kázání a vůbec péče o farnost, že mu jaksi nedochází, že jeho rodina přestává fungovat. Manželka Gloria (Kristin Scott Thomasová), která se v domácnosti s dospívajícími dětmi cítí mírně řečeno zanedbávaná, hledá odreagování u golfového trenéra a svůdce (Partick Swayze), dcera střídá jednoho milence za druhým, syn se stal fackovacím panákem spolužáků.

S příchodem nové uklízečky Grace však všechny pod povrchem skryté problémy vyplavou nahoru a život celé rodiny dostane spád. Grace se totiž rozhodne, že dá nejen byt, ale úplně všechno do pořádku. Všichni budou šťastni, ať to stojí co to stojí, třeba i nějaký ten život. Vezme k tomu věci pevně do vlastních rukou, leč způsob, jímž je řeší, je více než originální: přeštípnutí brzdových lan na kolech chlapcových spolužáků je ještě tou nejmírnější z variant, jimiž Grace doufá uvést svěřený svět do pořádku. I ona má přitom své temné tajemství v minulosti...

Režisér Niall Johnson přenesl původní scénář Richarda Russoa velmi šťastně z USA do Velké Británie, na anglický venkov, který se mu podařilo vykreslit velice působivě. Především totiž výborně odpovídá suchému britskému humoru, v jehož interpretaci je zejména Maggie Smithová (profesorka McGonagallová z Harryho Pottera) naprosto skvělá.

Výborná je ale i Kristin Scott Thomasová, pro kterou je role nespokojené ženy v domácnosti až nečekanou příležitostí k uměřené, jakoby skryté komice. Tu až na několik "beanovských" scének, jež si zřejmě nebylo možné odpustit, zvládá i Atkinson. Univerzální uklízečce tak díky hereckým výkonům i vtipným situacím nechybělo příliš mnoho, aby byla opravdu podařenou černou komedií.

To, co ale chybí, je bohužel právě udržení žánru. Johnson vede film jen částečně jako černou komedii, místy doslova upadá do melodramatu. To logicky vtipnost a celkové vnímání filmu hodně narušuje a odsouvá ho polohy méně zábavné, než jakou mohl i při zachování herecké uměřenosti a nikterak příliš efektně podaného černého humoru mít.

Univerzální uklízečka, VB 2005 Režie: Niall Johnson, scénář: Niall Johnson, Richard Russo, hrají: Rowan Atkinson, Maggie Smithová, Kristin Scott Thomasová a další. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám