Hlavní obsah

Lety mimo: Scházela nám drzost oslovit Ebena nebo Krause

Právo, Jaroslav Špulák

Skupina Lety mimo vydala nové album Elektra. O inspiraci, textech a personálních změnách ve skupině hovořila s Právem.

Článek

V písničce Interview se posmíváte tupým otázkám novinářů, které v rozhovorech dostáváte?

Looky (zpěv, baskytara): Spíš jsem se chtěl na celou věc podívat z nadhledu a rýpnout si do novinářů i muzikantů. Ti také odpovídají pořád stejně a normálního člověka to musí nudit. Vyhledal jsem si nejzaběhlejší klišé a udělal z nich písničku.

Cvanc (kytara): Původně jsme chtěli, aby s námi ten rozhovor nazpíval nějaký novinář. Bylo nám ale jasné, že hudební publicisty nikdo po hlase nezná, a tak nás napadlo, že řekneme třeba Marku Ebenovi, Janu Krausovi nebo Halině Pawlowské. Jenže jsme se k tomu neodhodlali, scházela nám drzost. Ale na Krause už máme číslo.

Vaše písničky jsou velmi rytmické, kolikrát až na úkor melodie. Je to záměr?

Cvanc: Neřešíme to, je to pro nás přirozená věc. Jdou takhle z nás a nevím přesně, čím to je? V kapele jsme jen tři a jde nám o to, aby v písničkách nevznikala hluchá místa. I když ta také "hrají".

Proč jste oproti dvěma minulým studiovým albům rezignovali na příběhy v textech a sázíte spíše na zvukomalebnost?

Looky: Nepovažuji se ani tak za textaře, spíše za sloganistu. Většina textů vzniká od názvu. Když jsem například psal písničku Electra, sháněl jsem si o tom termínu informace, pročetl si něco o mytologické postavě a nakonec si to stejně spojil s elektrizující postavou jakési Petry, která mě vzrušuje. Jinak si všimněte, že názvy drtivé většiny písniček na desce jsou internacionální.

Třetí studiová deska, třetí bubeník. Bude s vámi delší čas než ti předešlí?

Looky: S bubeníky to u nás vždycky bylo tak, že nahráli desku a odešli. Ne že by je práce ve studiu znechutila, spíše to vyplynulo ze situace.

Cvanc: Náš nový bubeník se jmenuje Lukáš Fuks, ale všichni v Kralupech, odkud pochází, mu říkají Maštěnka. Když jsme nadhodili, že bychom mu tu přezdívku změnili, protože je taková pejorativní, pustili se do nás, ať si název změní kapela, ale na Maštěnku jim nesaháme.

Looky: Nahráli jsme s ním desku a je u nás pořád. Momentálně jsme na turné, takže to vypadá dobře. Ale nechci to zakřiknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám