Hlavní obsah

Do českých kin vstoupil svůdník Casanova

Právo, Michal Procházka

Sukničkář, spisovatel a libertin Giacomo Casanova je historickou postavou, která si už na věčnost uchovala pikantní pověst mimořádného sukničkáře. Osudy neunavitelného milovníka už byly mnohokrát literárně i filmově zpracovány - v roce 1976 i slavným režisérem Federicem Fellinim - nicméně i nadále se o něm točí filmy, jak ukazuje nový snímek Casanova v našich kinech.

Článek

Renomovaný filmař Lasse Hallström si s autory této kostýmní melodramatické komedie, natočené v Americe, očividně hodně přečetli o erotickém nadsamci 2. poloviny 18. století. Přidali však zápletku hodnou dnešní doby, kdy mladé krásné dívky už nemusí být jenom nesvéprávné, roztoužené panenky, které se schovávají za okny a jsou odsouzeny k výhodnému sňatku.

Casanova (Heath Ledger) zůstal mladistvým krasavcem, který chytne holčičky i zanedbávané manželky za srdce - a navíc se vyzná a dovede s důvtipem dostávat do postele hlavně nadržené jeptišky a mladé panny. Získává tu ovšem silnou protihráčku, vzpurnou, svůdnou ženu Francescu (Sienna Millerová), která píše pod pseudonymem filozofické traktáty o potlačování ženských práv.

Ve filmu se s nimi vracíme do Benátek roku 1753, do času karnevalu, kdy dobré mravy prudérní doby upadaly, ačkoli duchovní mravokárci inkvizice smilníky stále mučili a věšeli. V dekadentní atmosféře tehdy dobře zrály revoluční myšlenky, stejně jako umění flirtu a rafinované rozkoše. Casanova řeší v zápletce nesnadný úkol: jak se vyvázat ze slibu manželství, který dal, aby nebyl vyhoštěn z Benátek, jak uniknout inkvizičnímu pronásledování a získat lásku Francesky. To poslední ale není vůbec snadné, zvlášť, když si ona myslí, že proutníci jeho typu jsou - prasata. Navíc ona se má zrovna vdávat za bohatého obchodníka se sádlem z Janova, aby zachránila rodinu.

Hallström rád vypráví a rozvíjí svižnou komedii, kde dojde na souboje, fraškovité záměny i převleky a slovní vtipné přestřelky - i chlapy něco přiučí, třeba umění svádět. Film líčí charaktery s nadsázkou, přičemž si utahuje hlavně z pokryteckých duchovních. Casanova sice neudělá rekord v počtu souloží za 48 hodin, i když v jednu chvíli musí sedět vedle své lásky, povídat si s její matkou i tchánem rivalizující snoubenky, která dobrodruha pod stolem tajně vášnivě laská. Nakonec ale zvítězí láska nad předsudky společnosti i jeho chtíčem.

Happy end je nečistým fíglem, jak přimět Casanovu, aby zůstal věrný a navěky zamilovaný do jedné ženy, a přitom zachoval mýtus věčného prostopášníka.

Casanova

(USA) 108 min

Režie: Lasse Hallström, scénář: Jeffrey Hatcher, Kimberly Simi, Michael Cristofer. Hrají: Heath Ledger, Sienna Miller, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám