Hlavní obsah

FFFILM s humorem

Novinky, František Fuka

Tento týden se podrobněji zastavíme u dvou spíše průměrných komedií CASANOVA a ZMRAŽENÁ POJISTKA. Především se ale dočtete o Petru Novotném, AUTECH a Katovně!!!

Článek

CASANOVA byl slavný proutník a pravděpodobně úchyl, ale v novém hollywoodském filmu je prezentován jako veselý brach, který v kouzelných Benátkách podlehne romantickému kouzlu nadčasově emancipované spisovatelky.

Režisér Lasse Hallström (ČOKOLÁDA, PRAVIDLA MOŠTÁRNY) se ze všeho nejvíce inspiroval ZAMILOVANÝM SHAKESPEAREM režiséra Johna Maddena. Stejně jako Madden se snaží smíchat odlehčené bláznivé milostné propletence a zmatené identity s trochou seriózní zamilovanosti, to vše za účasti historických postav, které možná existovaly, ale pokud ano, určitě se chovaly jinak.

CASANOVA ovšem není tak dobrý, jako ZAMILOVANÝ SHAKESPEARE, a to především kvůli hlavním představitelům: Heathu Ledgerovi (Casanova) a Sienně Millerové (Francesca). Jejich vzájemná chemie vůbec nefunguje, tím pádem nefunguje většina "serióznější" romantické linie a tím pádem nefunguje nejméně třetina filmu. Netvrdím, že by Ledger měl do smrti hrát už jen gay kovboje a skejťáky, ale s výjimkou ZKROCENÉ HORY a LEGEND Z DOGTOWNU mi ve většině svých filmů vlastně nepřišel nijak moc dobrý.

Herci ve vedlejších rolích (Oliver Platt jako tlustý nápadník, Jeremy Irons jako inkvizitor, Omid Djalili jako Casanovův sluha) jsou sice patřičně rozverní a mají smysl pro komiku, ale připadalo mi, jako kdyby hráli v bláznivé komedii, zatímco Ledger a Millerová hrají v romantickém filmu s občasným humorem. Celkově je to pořád snesitelná a celkem zábavná podívaná, ale od režiséra PRAVIDEL MOŠTÁRNY jsem věru čekal více.

A ještě upozorňuji, že vzhledem k námětu je tato verze CASANOVY překvapivě cudná a nedočkáte se v ní jakýchkoliv prasečinek nebo nahoty. Pokud vám chybí takové věci, doporučuji vám počkat si na film LIBERTIN, ve kterém Johnny Depp hraje vynálezce pornografie a který má s CASANOVOU překvapivě mnoho společného.

Druhou premiérou tohoto týdne, kterou jsem viděl, je film ZMRAŽENÁ POJISTKA. Je to komedie s Robinem Williamsem, ale nečekejte jeho typický humor! Williams hraje losera, který provozuje cestovní kancelář kdesi na Aljašce a hodlá si pomoci k penězům pojišťovacím podvodem - chce náhodně objevenou lidskou mrtvolu vydávat za svého před lety zmizelého bratra a následně shrábnout jeho životní pojistku.

Myslím, že nebudu spoilerovat, když prozradím, že kromě neschopných mafiánů, kteří mrtvolu hledají, a vyšetřovatele z pojišťovny (Giovanni Ribisi) se na scéně záhy objeví i skutečný živý bratr a začne komedie plná omylů (a černého humoru).

Tedy, zřejmě si to tvůrci tak představovali, ale jejich komedie se bohužel i přes účast překvapivě špičkových herců (Holly Hunterová, Woody Harrelson, Tim Blake Nelson) potácí někde těsně nad průměrem. Může za to především režisér Mark Mylod (jehož předchozí film ALI G INDAHOUSE byl podstatně zábavnější), který se snaží i klasické osvědčené vtipné situace rozehrávat bizarně nevtipným způsobem. Mnohokrát v průběhu ZMRAŽENÉ POJISTKY mi všudypřítomný sníh a pomalý smutný humor připomněly filmy SKLAPNI A ZASTŘEL MĚ a FARGO. Přičemž POJISTKA se nevyrovná ani jednomu z nich. Ale stejně by mě zajímalo, jak se do takovéhohle "malého nezávislého filmečku", který nemá po světě žádnou pořádnou propagaci, podařilo obsadit tolik dobrých herců...

Bizarní zážitek

Tento týden se začal nahrávat dabing nejnovějšího filmu od Pixaru AUTA (režie českého znění Jiří Strach). Vzhledem k tomu, že jsem film překládal (můj první dabingový překlad za posledních 10 let, s výjimkou STAR WARS) a při dabingu se hodně upravuje na poslední chvíli, snažím se být co nejvíce přítomen ve Studiu Virtual, kde se natáčí, abych do těch úprav mohl mluvit (ve Virtualu mají také vyvěšen tento suprový plakát).

Hned v pondělí mě potkala maximálně bizarní situace, kdy jsem právě ve stoje v recepci Virtualu konzumoval oběd (pizzu), když se náhle nečekaně (pro mě) objevil Petr Novotný s několika dalšími lidmi, z nichž jeden držel v ruce běžící kameru! Ukázalo se, že probíhá natáčení dalšího dílu televizního pořadu "Můžu u vás přespat", který - pokud jsem to dobře pochopil - spočívá v tom, že slavná osobnost jde přespat k náhodně vybrané rodině a celý další den ji ona rodina doprovází. No a Petr Novotný přespával v neděli u jisté rodiny a v pondělí byl doprovázen touž rodinou do studia, kde daboval blbé vidlácké auto s předkusem! Což vtipně "režíroval" dvanáctiletý klouček z oné rodiny...

Následkem toho zřejmě budu s Petrem Novotným a Jiřím Strachem na Primě v televizi, jak jím pizzu z papírové krabice! A možná i mí psi. Ještě v neděli bych se toho nenadál...

Na jedné z mála oficiálně zveřejněných fotografií z AUT je Burák (Petr Novotný, v originále tento vidlák) a závoďák Blesk McQueen (Richard Krajčo, v originále Owen Wilson). Světová i česká premiéra bude letos v červenci. Podrobnosti o filmu psát nesmím, ale napíšu to takhle: Už jste viděli nějaký film od Pixaru, který by nebyl úžasný?

Premiéry týdne

Kromě výše zmíněných mají tento čtvrtek premiéru dva další filmy: FAKTÓTUM podle Charlese Bukowskiho a bizarní loutkový (myšleno s loutkami na špagátech, nikoliv animovaný!) snímek STRINGS. Ani jeden jsem neviděl.

Zato jsem viděl RAFŤÁKY (za vlastní peníze, protože mě nikdo nepozval na žádnou novinářskou projekci) a dle mého názoru jde o film, který má ještě nelogičtější a nesmyslnější děj, než SNOWBOARĎÁCI, ale je vidět, že byl podstatně dražší a že si (na rozdíl od SNOWBOARĎÁKŮ) režisér mohl dovolit natočit to, co doopravdy chtěl. Celkově bych ho nikomu s klidným svědomím nemohl doporučit (to raději znovu libovolné PRCIČKY), ale ve srovnání s EXPERTY nebo PANIC JE NANIC jde rozhodně o naprosto geniální dílo! A některá ta děvčata jsou docela hezká (opět ve výrazném kontrastu s EXPERTY a PANICEM), i když při největší svlékací scéně je téměř naprostá tma.

Ve zkratce...

Soulový hudebník Isaac Hayes, který v South Parku odjakživá mluví nadrženého školního kuchaře (kterému se v českém dabingu z neznámého důvodu říká "Šéf"), se rozhodl přestat na seriálu pracovat, protože v něm prý je "nevhodně zesměšňováno náboženství". Zajímavé je, že v předchozích 150 epizodách mu zesměšňování náboženství nevadilo. Teprve nedávno si ale South Park udělal legraci ze scientologické církve, jejímž členem Hayes je.

Stává se tradicí, že Jan Rejžek, spolumoderátor zrušeného pořadu Katovna, po Oscarech zabloguje o kvalitě českého komentáře (přesněji řečeno, je to tradicí od loňska, kdy je přestal komentovat on, protože s ním HBO ukončilo spolupráci). Letos je to o něco zajímavější v tom, že Tomáši Baldýnskému a mně (třetího moderátora zapírá) vytýká absenci informací, které jsme ve skutečnosti řekli a kritizuje nás za věci, které jsme řekli správně. To pak Tomáš musí projíždět záznam, aby se přesvědčil, že opravdu řekl to, co řekl (podrobněji o tom bude psát ve čtvrtek v Reflexu) a já musím zapochybovat o výslovnosti jména "Capote", uváděné v poznámkách pro překladatele, a shánět na Internetu staré autentické nahrávky Trumana Capoteho, ve kterých vyslovuje své jméno. A kupodivu ho v nich vyslovuje stejně, jako jsem ho vyslovoval já při Oscarech. Ale Rejžkovi (který zřejmě patří k salonním intelelektuálům, používajícím "Kapot") to neříkejte - aby nakonec Capotemu neudělal průser za to, že neuměl vyslovit svoje příjmení.

Zajímavý článek o tom, jak se točil inovativní film A SCANNER DARKLY.

Pixar oznámil, že jeho nejnovější film RATATOUILLE nebude nakonec režírovat Jan Pinkava, ale Brad Bird. Jsem na rozpacích: Na jednu stranu jsem smutný, že nebudeme mít dalšího slavného českého režiséra, na druhou stranu se těším na cokoliv, co natočí tvůrce ÚŽASŇÁKOVÝCH...

MR. AND MRS. SMITH existují!

A ještě fakt divná čivava (chvíli trvá, než se celá nahraje a probudí).

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM skoro nanic

Dnešní týden mají sice premiéru čtyři filmy, ale jejich kvalita je, obávám se, nepřímo úměrná tomu, kolik lidí na ně přijde do kina. A obávám se, že nejvíc...

FFFILM: Není Mnichov jako Mnichov

Pokud Čech slyší slovo "Mnichov", jako první asociace se mu většinou vybaví "Mnichov 1938". Nový film Stevena Spielberga je ale o "Mnichovu 1972". Kolik...

Expertní FFFILM

Opravdu nemám nic proti čekým filmařům. Opravdu ne. Ale oni zřejmě mají něco proti mně. Jinak by po PANIC JE NANIC nenatočili EXPERTY... Vzhledem k tomu,...

Výběr článků

Načítám