Hlavní obsah

Nohavicova písnička Ladovská zima ovládla internet

Jaromír Nohavica je na internetu snad vůbec nejpopulárnějším českým muzikantem. Mailem se lavinovitě šíří jeho Ladovská zima a živou nahrávku Pražská pálená si z jeho stránek stáhly už desetitisíce lidí.

Článek

"V Praze kalamita jak na Sibiři: tři centimetry sněhu - a u Muzea čtyři!," zpívá písničkář Jaromír Nohavica ve svém satirickém songu Ladovská zima. Čtyřminutová písnička, kterou si lidé po republice s potěšením a nadšením vzájemně posílají e-mailem a na potkání z ní citují, je i v polovině března ještě stále aktuální.

Také v Praze napadl v neděli opět sníh a je ho rozhodně víc než tři centimetry. Ladovskou zimu, zaznamenanou 12. února na koncertě v Hranicích, umístil Nohavica na své internetové stránky do rubriky Písničkový blog. Reaguje v ní neodolatelným ostravským nářečím na dlouhé mrazy, nebývalou sněhovou nadílku a na smíšené pocity, které z toho Češi po čtyřech měsících mají.

Zmiňuje střechy padající pod tíhou sněhu, překvapené silničáře, "zamrzlé pendolino" i děti, které už "sáňkují jen z povinnosti". "Jsou pocity a nálady, které si přímo říkají o reflexi. Jak jinak než hudební...," píše v komentáři. Životnost jednotlivých stránek tohoto "zápisníku hudebních fejetonů" bude podle něj různá - měřítkem bude chuť lidí se k nim vracet. Nohavicův blog obsahuje zatím tři písničky, které lze volně stahnout.

Už koncem února si desku Pražská pálená, která je k dispozici posluchačům na Nohavicových stránkách www.nohavica.cz, stáhlo přes 25 tisíc lidí, od té doby jejich počet ještě roste. O jeho koncerty je prý "naprosto šílený zájem". Jediný způsob, jak vyhovět všem, je zřejmě jezdit po sportovních halách, ale to nechceme, dodává Nohavicova manažerka Jana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám