Hlavní obsah

Menzel začal točit Hrabala

Ve čtvrtek padla v Praze Na Slupi první klapka filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který podle literární předlohy Bohumila Hrabala natáčí Jiří Menzel. Hlavní roli číšníka Jana Dítěte v něm ztvární v mládí (od 18 do 38 let) bulharský herec Ivan Barnev (na snímku), v dospělosti Oldřich Kaiser.

Článek

Jen několika historickými lékařskými rekvizitami a starými hodinami na stěně změnili rekvizitáři původní vyšetřovnu v ordinaci německého lékaře za druhé světové války. Na stole byly vedle dobových novin s čerstvými zprávami z okupované Prahy informujícími o popravách studentů také černobílé a ošoupané amatérské fotografie nahatých holek v lascivních pozicích.

Před kamerou Jaromíra Šofra se objevil představitel hlavní role, bulharský herec Ivan Barnev, a milá sestřička v podání Nadi Konvalinkové. "Kvůli nočnímu přívalu sněhu jsme nemohli natáčet venku, a tak se první klapka ozvala pod střechou. O to nepříjemnější budou pro nás odpolední záběry na Vyšehradě, kde vystřídají herce německá auta," řekl výkonný producent Rudolf Biermann.

Jiří Menzel je naopak s počasím spokojen, do filmu občas potřebuje ponurou atmosféru. Do natáčení vstoupil s chřipkou a bylo to na něm vidět. "Alespoň, že už mluvím," řekl a z velkého hrnku pil ovocný čaj. "Mám štěstí na lidi kolem sebe, zkrátka fungují," uvedl. Postěžoval si však, že se na tento dlouho připravovaný snímek nenašly žádné sponzorské peníze.

"Reklama ale tomuhle projektu nesluší. Není pro teenagery, je pro jiné publikum," dodal režisér, který "anglického krále" natáčí podle vlastního scénáře. Premiéra snímku, jehož producentem je společnost AQS a koproducenty TV Nova, Magic Box Slovakia, barrandovské studio a společnost UPP, bude před Vánocemi.

Slavnou předlohu provázely od roku 1996 spory o filmová práva i hledání režiséra. Vedle Menzela byli ve hře také Karel Kachyňa, Jan Svěrák, Miloš Forman i Jan Hřebejk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám